‘Turkije bereidt militair ingrijpen Syrië voor’

Screen Shot 2015-07-01 at 12.01.53

Alleen is ISIS niet het doelwit van Ankara.

Volgens verschillende nieuwsberichten in internationale media bereidt de Turkse overheid een militaire campagne voor in Syrië. Hoewel het Westen zo’n avontuur in principe zou kunnen toejuichen als ISIS het doelwit was, blijkt de werkelijkheid wat anders in elkaar te zitten.

Turkije is volgens de berichten namelijk van plan om de Koerden buitenspel te zetten:

“I am saying this to the whole world: We will never allow the establishment of a state on our southern border in the north of Syria,” the Turkish president vowed on Friday. “We will continue our fight in that respect whatever the cost may be.” The speech, in which Erdoğan alleged that Syrian Kurds were engaged in ethnic cleansing, signaled an end to Turkey’s brief flirtation with the prospect of an independent Kurdistan.

Veel Syrische, Iraakse én Turkse Koerden hebben zich aangesloten bij de Peshmerga en, in Syrië, de YPG, om met hun volksgenoten ISIS aan te pakken. In Turkije is men daar al lange tijd niet blij mee. Ankara ziet de PKK namelijk nog altijd als strategische vijand nummer één. Dit omdat die organisatie een onafhankelijke Koerdistan niet alleen wil creëren in Syrië en Irak, maar ook in gebieden die op dit moment toebehoren aan Turkije.

Volgens de berichtgeving wil Turkije een 70-kilometer lange en 33 kilometer diepe bufferzone creëren in Syrië. Opmerkelijk is dat Jordanië op hetzelfde moment ook een bufferzone zou willen opzetten in het zuiden van Syrië. Syrië zou er dan zo uit komen te zien:

Screen Shot 2015-07-01 at 11.58.42Hoewel Commentary Magazine beweert dat dit de VS helpt omdat ISIS dan niet meer in de buurt van de Syrische grens kan komen, stellen critici van Turkije daar tegenover dat dit land islamitische extremisten in het verleden gesteund heeft en die steun na het opzetten van een bufferzone gewoon kan doorzetten – of zelfs kan vergroten. In dat geval is de VS er dus helemaal niet bij gediend dat Turkije militair ingrijpt.

Bron: De Dagelijkse Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s