De Taliban worden eindelijk verjaagd – door IS

Jarenlang leefden de inwoners van de Afghaanse provincie Nangarhar onder het juk van de Taliban. Tot een paar weken geleden. Toen werden de Talibanstrijders ineens uit een aantal dorpen verjaagd. Een bevrijding was het niet, want de veroveraars zijn van terreurgroep Islamitische Staat.

  • Ze komen met heel veel contant geld, geven dat uit aan eten en proberen jongeren voor zich te winnen

“Ze kwamen in talloze grote witte pickup trucs met machinegeweren erop”, vertelt stam-oudste Haji Abdul Jan van één van de veroverde dorpen aan persbureau Reuters. “En ze begonnen te vechten tegen de Taliban. Die konden de strijd niet aan en sloegen op de vlucht.” Exit Taliban: voorlopig hadden in het dorp van Abdul Jan de nieuwkomers het voor het zeggen.

Hoeveel gebied die nieuwkomers in Afghanistan precies in handen hebben, weet niemand. Maar dat ze de afgelopen maanden her en der kleine en grotere overwinningen hebben geboekt, dat is duidelijk. In Nangarhar zouden ze nu zo’n 6 van de 21 districten in handen hebben. Op een aantal plaatsen sloegen inwoners op de vlucht toen ze de strijders zagen komen.

De groep noemt zich IS, maar de strijders komen duidelijk niet uit Syrië en Irak. Een deel is Afghaans en Pakistaans, anderen komen van elders uit de regio. Weer een ander deel bestaat uit voormalige Talibanstrijders, die teleurgesteld zijn geraakt in de Taliban. In de regio komt zulke overloperij vaker voor. Er hangen talloze jihadisten uit allerlei landen rond, die zich regelmatig bij een nieuwe groep aansluiten.

Lees verder

Bron: De Trouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s