IS plundert systematisch schatten

De overblijfselen een stad, opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De overblijfselen een stad, opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco.

LONDEN – Terreurgroep Islamitische Staat (IS) plundert op grote schaal historische vindplaatsen in Irak en Syrië. De schatten worden doorverkocht aan tussenpersonen om zo geld op te halen. Daarvoor waarschuwt Unesco, de VN-organisatie die over cultureel erfgoed waakt donderdag.

Directeur-generaal van Unesco Irina Bokova. Directeur-generaal van Unesco Irina Bokova.

„De opzettelijke vernieling in Irak en Syrië is ongekend in de hedendaagse geschiedenis”, aldus directeur-generaal van Unesco Irina Bokova tijdens een bijeenkomst voor experts in Londen. „Deze vernieling van historische vindplaatsen en musea gebeurt op een systematische basis en heeft een industriële omvang bereikt.”

Sommige vindplaatsen in Syrië zijn dusdanig geplunderd en beschadigd dat ze hun historische waarde volledig hebben verloren. In Irak is naar schatting een vijfde van de ruim 10.000 vindplaatsen geplunderd en het lot van duizenden andere vindplaatsen is onduidelijk. Ook de situatie in Libië is zorgwekkend.

Het zelfverklaarde kalifaat van IS bevat enkele van de rijkste archeologische schatten op aarde. Bovoka sprak van ‘culturele zuivering’ met als doel de wortels van de beschaving te vernietigen. IS gebruikt de schatten om het kalifaat te financieren. De terreurgroep verkoopt ze door aan particuliere verzamelaars over de hele wereld.

UNESCO gebruikte satellietbeelden om de ernst van de plunderingen te analyseren. In sommige gebieden waren honderden gaten in de grond te zien van waaruit de schatten waren gesmokkeld.

Bron: De Telegraaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s