Miljoenensteun voor gruwelpraktijken IS

Vermeende sympathisanten van IS worden bij elkaar gezet door Iraki`s.

Vermeende sympathisanten van IS worden bij elkaar gezet door Iraki’s. 

Tel Aviv – Ondanks zijn gruwelijke praktijken kan Islamitische Staat rekenen op de steun van tot wel 42 miljoen Arabieren. Dit betekent een grote vijver van potentiële rekruten. De vrees is bovendien dat een klein deel daarvan zich, net als de dader van het bloedbad in Tunesië, geroepen voelt in actie te komen tijdens de ramadan.

De schokkende cijfers komen uit de analyse van een viertal opiniepeilingen door The Clarion Project, een organisatie die strijdt tegen extremisme. Volgens analist Ryan Mauro heeft IS zijn populariteit met name te danken aan een uitgekiende campagne op sociale media en de vele successen die het boekt. Wel wijst hij er nadrukkelijk op dat de overgrote meerderheid van de Arabische wereld, zo’n 370 miljoen, IS scherp afkeurt.

Ramadan

Toch houden de autoriteiten momenteel op veel plaatsen hun adem in. Het traditionele ramadanoffensief valt samen met de viering van het eenjarig bestaan van het kalifaat. Daarnaast staat heel Egypte vandaag op scherp vanwege de herdenking van de coup op president Morsi.

Diens Moslimbroederschap riep deze week op tot actie nadat Egyptische veiligheidsagenten volgens de organisatie dertien van haar activisten had geliquideerd. Het land staat al onder hoogspanning vanwege het offensief van IS in de Sinaï, waarbij ruim honderd mensen omkwamen. Ook de Verenigde Staten zijn aan de vooravond van Onafhankelijkheidsdag extra beducht voor eventuele terreuracties.

Islamitische Staat heeft zijn volgelingen ingeprent dat de plicht tot de jihad, alsmede de beloning in het hiernamaals, tijdens de ramadan tien keer groter is dan normaal. Na een serie bloedige aanslagen op sjiitische moskeeën spraken ook Saoedische functionarissen deze week hun zorgen uit dat mogelijk meer radicale jongeren in actie zullen komen.

Volgens de cijfers van The Clarion Project staan op z’n minst 8,5 miljoen Arabieren positief tot zeer positief tegenover IS. Worden daarbij de mensen die tot op zekere hoogte positief staan ten aanzien van het terreurleger bijgeteld, dan stijgt het aantal tot boven de 40 miljoen. Op een totaal van zo’n 370 miljoen Arabieren in het Midden-Oosten.

Tunesië, hofleverancier van IS, kent het hoogste percentage IS-supporters: 7 procent van de bevolking.

Bron: De Telegraaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s