Noodopvang asielzoekers komt in beeld

Over enkele weken worden asielzoekers mogelijk opnieuw in noodopvang ondergebracht, zoals sporthallen.

Door de grote toestroom van asielzoekers zijn er niet genoeg echte opvangcentra beschikbaar. Een woordvoerster van het ministerie van Justitie bevestigde berichtgeving daarover in het AD zaterdag.

Vooral het aantal asielzoekers uit Eritrea stijgt weer flink.

In mei is het aantal mensen dat in Nederland asiel aanvroeg fors gestegen, naar 3375. In april waren dat er nog 1912 en in maart 1539. Het gaat dan om zowel nieuwe asielzoekers, nareizende familieleden en mensen die in beroep gingen na een afwijzing.

Syrië

Mensen uit Syrië vormen nog steeds de grootste groep asielzoekers. Bijna de helft van het aantal asielzoekers in de afgelopen twaalf maanden komt uit dit land waar een burgeroorlog woedt en de radicaalislamitische IS actief is. Ook de groep statelozen is aanzienlijk. Ook dat zijn vaak mensen die uit Syrië komen, zoals Palestijnen, die geen nationaliteit hebben.

Opmerkelijk is het aantal asielzoekers uit Eritrea in Afrika. In mei waren dat er 1123, bijna een verdriedubbeling in vergelijking met april (407). In maart waren het er nog 113. In mei vormden de Eritreërs zelfs de helft van de groep nieuw binnenkomende asielzoekers. Vorig voorjaar was er ook een plotselinge stijging, waarna de piek afzwakte.

IJsselhallen

Vorig jaar werden asielzoekers ook enige tijd opgevangen in paviljoens, sportzalen en onder meer de IJsselhallen in Zwolle. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is druk bezig met de zoektocht naar locaties voor nieuwe asielzoekerscentra. Het overleg met gemeenten kost vaak tijd.

Bron: nu.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s