LIVEBLOG Grieken zeggen ´nee´

LIVEBLOG Griekenland koerst op een nieuwe confrontatie met Europa af nu het land ´nee´heeft gestemd bij het cruciale euroreferendum.

Nadat meer dan 20% van de stemmen was geteld blijkft dat liefst 60% van de Grieken ´nee´heeft gestemd. De hele avond worden nog uitslagen verwacht, maar vriend en vijand gaan er inmiddels van uit dat het ´ja´-kamp verslagen is.

Ondertussen kunt u hieronder het LIVEBLOG van DFT volgen:

20:40 Banken blijven dicht

De winst van het ´nee´-kamp betekent niet dat de Grieken morgen weer bij hun geld kunnen. Nadia Valavani, de Griekse vice-minister van Financiën, benadrukte zondag dat de restricties op banken van kracht blijven. Griekenland heeft de banken gesloten en ervoor gezorgd dat mensen nog maximaal 60 euro per dag op kunnen nemen bij de pinautomaten. De overheid hoopt daarmee te voorkomen dat banken leeg raken, omdat mensen massaal hun geld op zouden willen nemen. Ook Grieken die geld in kluizen van banken hebben liggen, moeten zich neerleggen bij deze restricties. Ondertussen wordt vooral met spanning gewacht op de reactie van de ECB op het Griekse verzoek om extra liquditeitssteun. Komt die niet dan drogen de tegoeden in de pinautomaten morgen sowieso op.

20:35 Eurogroep morgen nog niet bijeen

De ministers van Financiën van de landen in de eurozone zijn niet van plan om maandag al bijeen te komen om over de uitkomst van het referendum in Griekenland te praten. Dat heeft een anonieme bron binnen de eurogroep laten weten. Op de vraag of er een vergadering van de eurogroep stond gepland voor maandag, antwoordde de bron: „Nee, zeker niet. Ik zou niet weten wat we moeten bepraten.”

20:33 Feestvierders de straat op in Athene

Eerste feestvierders verschijnen op Syntagma-plein in Athene. Het ´nee´-kamp gaat er een lange bonte nacht van maken. Volgt na het vlagvertoon morgen de kater?

Aanhangers van de communistische partij op het Syntagmaplein in Athene. Aanhangers van de communistische partij op het Syntagmaplein in Athene.

 20:23 Gaat Europa doorbijten?

In ieder geval vanuit Frankrijk komen duidelijke signalen die er op duiden dat Europa morgen niet direct de euroexit van Griekenland zal inzetten, maar dat gesprekken zullen worden gestart om de nu dreigende impasse te doorbreken. ´Ook na een Grieks nee moet er een compromis met Europa komen´, aldus de Franse minister Macron van Economische Zaken. Een signaal dat de Griekse premier Tsipras een dubbel overwinningsgevoel moet geven. Hij wint het referendum en Europa zoekt toenadering.

20:09 Dijsselbloem kan aan de bak

Terwijl de Tweede Kamer op zomerreces gaat kan minister Dijsselbloem (Financien) de komende weken opnieuw aan de bak als eurogroep-voorzitter. Zowel wanneer Europa doorzet en Griekenland nu na een ´nee´ uit de eurozone gaat werken, maar ook indien alsnog geprobeerd gaat worden de Grieken binnenboord te houden. In beide gevallen ongetwijfeld in combinatie met vele en tot in de late uurtjes durende vergaderingen en onderhandelingen. Al is niet uitgesloten dat de minister eind deze maand alsnog op vakantie kan, wanneer zijn termijn als eurogroepvoorzitter afloopt. Hoewel hij zelf nog twee jaar doorwil op de post aast ook de Spanjaard De Guindos, met steun van Duitsland, op Dijsselbloems positie.

20:05 Varoufakis kan door

Premier Tsipras en minister Varoufakis laten nog niets van zich horen. Varoufakis had aangekondigd af te zullen treden bij een ´ja´-stem, maar blijft nu dus zitten en zal morgen opnieuw aanschuiven bij de Brusselse onderhandelingen. Tot ergernis van DFT-econoom Martin Visser: Varoufakis is een hooligan!

-19:53 Beurzen maandag onder druk

Behalve een spannende politieke dag voor Europa zullen ook de financiele marken waarschijnlijk nerveus openen. Fondsmanagers meldden zondagavond dat rekening wordt gehouden met stevige verliezen van de aandelenmarkten. DFT-experts Harry Geels en Jos Versteeg zijn daarentegen juist helemaal niet bang voor nadelige Griekse gevolgen. Volgens hen draait Europa economisch steeds beter en zullen de Griekse europroblemen niet naar andere landen overwaaien. ´De beurs ligt er goed bij. Gewoon aandelen kopen en instappen´ is hun devies.

Hoeveel euro\'s gaan er vandaag in rook op op de beurzen\'? Hoeveel euro’s gaan er vandaag in rook op op de beurzen’?

19:45 Ruim 60 procent

Ook Griekse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt nu dat ´nee´-kamp meer dan 60% van de stemmen zal behalen.

19:23 Het is ´nee´!

Naarmate meer uitslagen binnenkomen lijkt de voorsprong van het ´nee´-kamp alleen maar te groeien. Het zal waarschijnlijk niet lang meer duren totdat premier Tsipras de overwinning claimt. Grote vraag is wat nu? Zeker is in ieder geval dat morgen weer een razendspannende dag in Europa volgt. Trekken Angela Merkel en haar collega´s iets aan van de zeer duidelijker uitslag of duwen ze Griekenland definitief de eurozone uit?

19:06 Nee-kamp steeds duidelijker op voorsprong

Een uur na het sluiten van de stembussen en na ruim 7% van de stemmen geteld zou ´nee´op 55% staan. Een duidelijke indicatie dat Tsipras gaat winnen? Of loopt ´ja´vanavond toch nog in?

18:59 Een nieuwe drachme? Maar hoe?

Hoewel dus nog niets beslist lijkt wordt in Griekenland inmiddels ook koortsachtig nagedacht over wat te doen indien het de komende dagen niet alsnog tot een akkoord met Europa, IMF en ECB komt. Zo zijn er signalen dat de Griekse Centrale Bank vanavond nog een dringend verzoek aan de ECB zal doen om de ELA-liquiditeitensteun te verhogen. Gebeurt dit niet dan komt invoering van de drachme of een andere paralelle munt snel dichterbij. Hier kunt u lezen via welke vier varianten die zou kunnen gebeuren (premium).

18:43 Geld banken morgen op?

Miniser Varoufakis meldt dat hij nog steeds gelooft dat Griekenland en Europa in staat moeten zijn binnen 48 uur een akkoord te bereiken. Gote vraag is echter wat er na morgen gebeurt, wanneer de Griekse banken waarschijnlijk geen geld meer hebben. Vrijdag werd immers bekend dat er nog maar 1 miljard euro in kas was en het geld dus maandag op is.

 

 

18:41 Opkomt valt tegen

De opkomst in Griekenland was met 65% lager dan van te voren was gedacht. Niet meer bijvoorbeeld dan bij de laatste verkiezingen.

18:38 Financiele markten reageren pas vanavond.

De financiele markten kunnen pas vanavond laat (Azie) en morgenochtend in Europa reageren. Wel blijkt uit de onofficiele zondagfixing van de Duitse Dax dat deze nu 2% lager staat. Dat valt dus nog wel mee.

18.29 Om 20 uur betrouwbaarder uitslag

Verwacht wordt dat vanavond om 20 uur, wanneer de eerste uitslagen binnendruppelen, een betrouwbaardere voorspelling van de uitslag zal volgen. Ondertussen kunt u hier lezen wat er vanaf morgen gebeurt bij een ja- of een nee-stem (voor premium-lezers).

18:22 De as komt morgen bijeen

De Duitse bondskanseler Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande komen morgen sowieso bij elkaar in Parijs. Waarschijnlijk rekenen ze er nu al op dat er dan een stevige Griekse kluif kan liggen wat, zowel bij een ja als nee-uitslag, waarschijnlijk ook waar zal zijn.

De Griekse premier Tsipras met bondskanselier Merkel. De Griekse premier Tsipras met bondskanselier Merkel.

18:01  De stembussen zijn dicht

De stembussen zijn dicht en de eerste exit-polls rollen binnen. ´Nee´ lijkt een lichte voorsprong te hebben, maar de kleine verschillen duiden op een lange verkiezingsnacht.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s