Geheim IMF-rapport: Griekenland kost eurolanden veel meer (ons) geld

De Griekse premier Tsipras

De Griekse staatsschuld is veel problematischer dan de laatste weken is aangenomen door de Europese instanties.

Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een geheim rapport, dat is ingezien door persbureau Reuters.

In het akkoord dat maandagochtend vroeg met Griekenland is gesloten is wel wat ruimte voor het kwijtschelden van Griekse schuld. Maar uit het geheime IMF-rapport, dat maandagavond naar de regeringen van de eurolanden is gestuurd, zou blijken dat er veel meer op de Griekse schuld moet worden afgeschreven.

Bijstorten

Dat betekent dat Griekenland de eurozone nog veel meer geld zal kosten. Volgens het IMF zou Griekenland de komende dertig jaar niets hoeven terugbetalen en moet de looptijd van de leningen enorm worden verlengd, om de schuld houdbaar te maken. Een andere mogelijkheid is dat de overige eurolanden jaarlijks geld overmaken naar Griekenland, op kosten van de belastingbetalers van die landen. Ook zou er nu al flink kunnen worden afgeschreven op de Griekse staatsschuld.

Een klant gebruikt de geldautomaat van een gesloten filiaal van Alpha Bank in de Griekse stad Thessaloniki.

Zonder dat soort maatregelen is de Griekse schuld onhoudbaar, aldus het IMF. Als dat klopt, zullen de geldschieters een groot deel van de leningen sowieso niet meer terugzien. De schuld is voor Griekenland niet te behappen. De Griekse economie is te klein om rente en aflossing op alle schuld te betalen. De staatsschuld gaat nu richting 200% van het bruto binnenlands product.

Volgens het IMF is de situatie de laatste weken dramatisch verslechterd, als gevolg van het sluiten van de Griekse banken en de kapitaalcontrole. De schade daarvan voor de Griekse economie loopt in de miljarden.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s