Hoe schaakspeler Poetin het #MH17 spel wint

P1460390

Door Joost Niemoller

De samenwerkende landen die het juridische onderzoek naar de MH17 doen, Oekraine, Nederland, Belgie, Australie, en Maleisie, hebben aangekondigd in de Veiligheidsraad het voorstel in te dienen voor een International Tribunaal. De VS heeft verklaard dit te steunen. Rusland wil het niet steunen. Rusland heeft, net als de VS, vetorecht.

Een raar voorstel.

Rusland stelde vorige jaar voor om een internationaal onderzoek te verrichten, gebaseerd op onderzoek dat uitgevoerd is door de VN, en niet middels een geheime deal van landen, waarbij een van de mogelijke daders, Oekraine, vetorecht heeft. Dat voorstel wordt sinds kort openlijk gesteund door China. Maar het werd destijds niet als officieel voorstel ingediend, ook niet door Rusland.

Nu is bekend geworden dat de indiening van het voorstel, door Maleisie, met een week is uitgesteld. Er zou meer overleg achter de schermen nodig zijn. De kwestie is heel interessant. Waarom komt China nu pas, na het bekend worden dat het voorstel voor het Internationale Tribunaal is ingediend, met de mededeling dat ze het Russische voorstel steunen?

Rusland liet weten het voorstel voor een Internationaal Tribunaal ‘voorbarig’ te vinden. Dat is een zeer interessante opmerking. Ze suggereren dat er een deur open staat. Maar eerst moet er een concrete beschuldiging op tafel liggen. Die kan alleen maar gebaseerd zijn op het onderzoek van de Nederlandse Onderzoeksraad, die werkt in opdracht van de Onderzoeksraad in Kiev. Althans, dat is het enige onderzoek waarvoor een deadline is vastgelegd. Wanneer de samenwerkende landen, de JIT, hun onderzoek voor willen leggen, is niet bekend. Daar wordt her en der iets over gelekt naar de pers. ‘ Eind dit jaar.’ Bij welke rechter? Dat is nog niet bekend. Onder welke voorwaarden? Geen idee. Hoe gaat de samenwerking tussen de JIT en de Oekraiense/Nederlandse Onderzoeksraad precies? Zeker, die samenwerking is in Nederland wettelijk beperkt, maar in het geval van moord en terrorisme zijn er uitzonderingsregels, en komen we in een grijs gebied. Alles is vaag en geheim. Dat is niet zoals het bij zo’n belangrijk onderzoek hoort te gaan.

Wat we zeker weten is dat Nederland vanaf dag nul intens samenwerkt met Kiev. Wat we weten is dat de Russen erbuiten worden gehouden en dat er een blamegame in de richting van Poetin wordt gespeeld. Wat iedereen begrijpt, is natuurlijk dat Poetin zich nooit laat slachtofferen door zo’n dubieus onderzoek, waarbij Nederland naar buiten toe als de baas wordt benoemd, maar waarbij de VS achter de schermen aan de touwtjes trekt en Oekraine uit de wind wordt gehouden.

De vraag is welke kant het uit gaat.

Lees verder Hoe schaakspeler Poetin het #MH17 spel wint

Bron: De Nieuwe Realist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s