Haatsjeik terug in hofstad

Fawaz Jneid harkt geld bijeen voor zijn eigen moskee.

Fawaz Jneid harkt geld bijeen voor zijn eigen moskee.

Fanatieke imam Fawaz Jneid zamelt geld in voor eigen gebedshuis

Islamitische stichtingen geven de omstreden imam Fawaz Jneid weer alle ruimte om te prediken in Den Haag. Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf.

De ’sjeik’ verdween van het toneel na een schorsing bij de Haagse As Soennah-moskee. Het salafistische gebedscomplex vond het welletjes met Jneid na een golf van schandalen. Zo werd de imam veroordeeld voor het afsluiten van illegale shariahuwelijken en wenste hij cineast Theo van Gogh vlak voordat die werd vermoord een ongeneeslijke ziekte toe.

Sinds de moord op Van Gogh heeft Jneid toon en houding drastisch gematigd, stelde zijn advocaat tijdens een zaak over de schorsing. Maar deze maand vertaalde het Amerikaanse Middle East Media Research Institute een videopreek waarin de imam zich richt tegen homoseksuelen en vrouwen zonder hoofddoekje. De schofferende boodschap zou op 3 juli zijn uitgesproken in Den Haag. Op deze dag huurde de prediker een grote zaal in Zalencentrum Uitenhage.

Tapijtjes

Een medewerker van het partycentrum laat weten dat Jneid tijdens de ramadan meerdere malen zijn tapijtjes meenam om de zaal om te toveren tot moskee. „Er staan nu geen boekingen meer in de agenda.”

Bijeenkomsten tijdens de vastenmaand zijn gebruikt om 400.000 euro in te zamelen voor een eigen moskee. Het geld gaat naar de stichting Qanitoen. Jneid zit niet in het bestuur, maar de club staat wel ingeschreven op het adres van zijn sociale huurwoning in Leidschendam.

De stichting probeerde begin 2013 een moskee op te richten in een gebouw aan de Beresteinlaan in Den Haag. Het stadhuis heeft het plan geblokkeerd, omdat het op deze locatie niet toegestaan is om een gebedsruimte in te richten.

Wel is duidelijk dat Jneid, die veel volgers heeft in Haagse achterstandswijken, regelmatig preekt in moskee Quba aan de Beeklaan.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s