Grieks schuldenakkoord leidt vooral tot verdeeldheid

Knipsel0101010

Na het op de valreep gesloten akkoord tussen de Grieken en hun crediteuren heerst overal controverse. Binnen de trojka, maar ook tussen de eurolanden. Een patstelling dreigt.

De nacht van 12 op 13 juli 2015 zou wel eens van historische betekenis kunnen zijn, schrijft de voormalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken en vice bondskanselier Joschka Fischer. Het is de  nacht waarin een marathonvergadering van zeventien uur resulteerde in een akkoord over een derde bail out voor Griekenland. Over de modaliteiten en achtergronden van die deal is op FTM al veel gepubliceerd, hier en hier bijvoorbeeld. Maar wat zijn de consequenties van deze uiterst moeizaam behaalde deal voor de interne Europese verhoudingen?

Verdeeldheid

Uit getuigenissen van onder anderen de flamboyante Griekse ex-minister van Financiën Yanis Varoufakis blijkt dat één reden voor de moeizame onderhandelingen met de crediteuren de grote onderlinge verdeeldheid was binnen de trojka (EC, ECB en IMF). In een van de vele interviews die hij gaf na zijn terugtreden als minister van Financiën, ging Varoufakis zelfs zo ver dat hij de trojka verweet alle Europese waarden overboord te hebben gegooid en tegelijkertijd de democratische waarden ‘te hebben begraven’. Hoe kun je tot een akkoord komen als de trojka zelf intern verdeeld is over de aanpak van de problemen, vroeg hij zich hardop af.

Van verdeeldheid is zeker sprake. De Eurogroep, voorgezeten door de Nederlandse minister van Financiën Dijsselbloem, die onderhandelde namens de Europese Commissie, drong onder aanvoering van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble aan op het nakomen van eerder gemaakte bezuinigings- en hervormingsafspraken. Duidelijk werd dat Schäuble de Grieken geen millimeter ruimte wilde gunnen: Ordnung muss sein. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) zat op die lijn, ofschoon uit de woorden van Varoufakis is gebleken, dat Draghi zich tamelijk neutraal had opgesteld. Het is dus met name de harde lijn van Schäuble die het onderhandelingsproces namens de trojka heeft bepaald.

IMF: forse schuldsanering Grieken is bittere noodzaak

Der Dritte im Trojka Bunde was het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Uit eerder gelekte ‘geheime’ stukken kwam naar voren dat het IMF de Griekse schulden onhoudbaar achtte. Een forse schuldkwijtschelding was pure noodzaak, aldus de rekenmeesters uit Washington. Maar Schäuble cum suis wilden van die debt restructuring niets weten. Griekenland moet niet zeuren, eindelijk eens beginnen aan de toegezegde hervormingen en haast maken met de verkoop van zijn assets. Dan zou daarna wellicht nog wel een keer naar die schuldenberg gekeken kunnen worden. Op voorhand schulden kwijtschelden zat er voor de Duitsers niet in, daarin overigens gesteund door flink wat Oost-Europese staatjes.

Patstelling

Deze onderlinge verdeeldheid tussen de trojkaleden is ook ná de deal niet verdwenen. Schäuble houdt nadrukkelijk de optie van een (vrijwillige) grexit open – hetgeen zijn duidelijke voorkeur geniet –  en het IMF kan en wil geen afstand nemen tot haar harde eis  tot schuldvermindering. Het Fonds ging zelfs zover om te stellen niet akkoord te kunnen gaan met de voorgestelde deal als er geen schuldreductie aan te pas kwam.

De Finnen gaan niet akkoord met enige vorm van Griekse schuldverlichting

Maar de Finnen hebben al laten weten onder geen beding akkoord te zullen gaan met ook maar enige schuldkwijtschelding. Een perfecte patstelling derhalve, zoals ook financieel journaliste Frances Coppola constateert in een van haar blogs.

Sommigen opperen dat de IMF-soep niet zo heet gegeten wordt, aangezien de meerderheid van de aandeelhouders bestaat uit de VS en Europa:

Lees verder>>>

 Follow the money

Bron: Follow the Money

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s