Geheime VS-rapporten: ‘IS niet verzwakt door bombardementen’

Geheime VS-rapporten: 'IS niet verzwakt door bombardementen'

door Rudi Rotthier

De inschatting van de situatie in het Midden-Oosten is vaak gekleurd door ofwel politiek wensdenken of door alarmkreten, die dan weer aansturen op bijvoorbeeld het inzetten van Amerikaanse grondtroepen. Zo konden we in de voorbije maanden horen of lezen dat Islamitische Staat in de verdediging gedrongen is, een kwart van zijn terrein verloor, moeite heeft om aan een Koerdisch offensief te weerstaan of verzwakt is door interne verdeeldheid. Het andere geluid was dat IS zijn actieradius uitbreidt naar Libië, Afghanistan en de Sinaï-woestijn.

De geheime rapporten waarover AP bericht zitten tussen de extremen in.

20.000 tot 30.000 strijders

AP baseert zich op bronnen bij CIA en DIA (de inlichtingendienst van het leger), die eensgezind melden dat er volgens de recentste geheime verslagen het voorbije jaar geen noemenswaardige verzwakking van IS is opgetreden, ondanks honderden geallieerde luchtbombardementen. De troepensterkte van IS blijft ergens tussen 20.000 en 30.000 – dat is evenveel als een jaar geleden. IS verliest volgens het rapport wel terrein in Irak of Syrië maar het gaat grotendeels om woestijn of dunbevolkt gebied, daar waar IS weinig dichter bevolkte kernen en economisch interessante delen heeft moeten opgeven. Het goede nieuws, aldus AP, is dat de groei van IS in Syrië en Irak grotendeels is gestopt. Het slechte nieuws: de organisatie wint elders aan aanhang, en als er geen Amerikaanse grondtroepen worden ingezet, kan het tot tien jaar duren eer IS substantieel teruggedrongen wordt in Irak en Syrië. De analysten van CIA en DIA hebben het over een ‘strategische patstelling’ tussen de vechtende partijen.

AP is er niet heel duidelijk over maar de analysten zien die traagheid niet als louter negatief. Tijdens de oorlog met IS wordt duidelijk wie bijvoorbeeld nog bereid is voor Irak te vechten, en of het land deze oorlog overleeft dan wel opgesplitst wordt.

Bron: Knack.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s