Amsterdamse GroenLinks-politicus vindt de term Picnic ‘beledigend’ en ‘racistisch’

  dendieje

Ja hoor, gaan ze weer. Nog zo’n klagende ‘junglebunny’ die het zwart voor de ogen ziet. Deze ‘spear chucker’ moet eens nodig in de spiegel kijken, zal zich rot schrikken als hij daarin een zwarte piet ziet. Zit natuurlijk weer op zwart zaad en kan geen negerzoentje meer veroorloven.


 iwanpicknick

Een nieuwe bezorgservice met de naam ‘Picnic’ krijg de toorn van een boze Surinaams-Nederlandse politicus over zich afgeroepen.

Vandaag werd een nieuwe online bezorgingsdienst gelanceerd, genaamd Picnic. Op het eerste gezicht is dat niks controversieels, maar daar dacht GroenLinks-politicus Iwan Leeuwin anders over.

Leeuwin stond in 2006 op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, en was eerder ook fractievoorzitter namens zijn partij in Amsterdam Zuid-Oost. De man beweert dat Picnic niks te maken heeft met gezellig op een kleedje een lunch verorberen, maar alles met racistisch geweld tegen zwarte mensen in Amerika. Hij schreef de initiatiefnemers een brief:

‘Picnic betekent pick a nigger’, schrijft hij. ‘Graag verneem ik van u wat de beweegredenen zijn, om toch te kiezen voor dit beladen woord. Bent u bereid een daad te verrichten om publiekelijk afstand te nemen van het woord Picnic?’, gaat hij verder. Volgens Leeuwin zou het gebruik van de naam niet bevorderlijk zijn voor het ‘bewustwordingsproces in de Nederlandse samenleving’. 

Lokale nieuwszender AT5 legt echter uit dat de aanklacht van Leeuwin niet klopt. Picnic heeft geen Amerikaanse, noch racistische oorsprong. De term stamt juist uit het Frans:

Dat het woord picnic racistisch zou zijn, berust echter op een misverstand. Het is een zogenoemde urban legend, die rond 1999 op het internet opdook. Picnic stamt in werkelijkheid af van het Franse pique-nique en kwam rond 1800 in de Engelse taal terecht.

Leeuwin is eerder op zijn schreden teruggekeerd. Eerder verliet hij voortijdig een herdenking ter ere van Nelson Mandela. Basisschoolkinderen hadden een pop gemaakt die de Zuid-Afrikaanse oud-president moest afbeelden. Leeuwin dacht echter dat de kinderen het beeld expres teveel op zwarte piet hadden laten lijken. De Amsterdamse politicus heeft toen zijn excuses gemaakt. Of hij dat nu weer gaat doen, is onduidelijk

Bron: De Dagelijkse Standaard

Een gedachte over “Amsterdamse GroenLinks-politicus vindt de term Picnic ‘beledigend’ en ‘racistisch’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s