Franse elite: Duitsland moet uit de euro om economische chaos te voorkomen

Britse econoom voorziet burgeroorlog in Europese Unie – Italiaanse oud vice minister Financiën pleit voor ‘gecontroleerde opheffing van de eurozone’

Om het zuidelijke schuldenblok weer concurrerend te krijgen en het noorden niet permanent te moeten laten opdraaien voor financiële transfers is een splitsing van de eurozone volgens velen onvermijdelijk (* niet weergegeven euro lidstaten: Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Cyprus en Slovenië).

In de hoogste kringen in Frankrijk gaan openlijk stemmen op die ervoor pleiten dat Duitsland uit de eurozone treedt. Gebeurt dit niet, dan dreigt er volgens hen economische chaos omdat in dat geval Frankrijk en andere zuidelijke schuldenstaten gedwongen zullen zijn de eurozone te verlaten. Onlangs pleitten gezaghebbende Amerikaanse economen er ook al voor om het Duitse blok –inclusief Nederland- een nieuwe eigen munt te laten invoeren, zodat het failliete zuiden de euro eindelijk kan afwaarderen en weer concurrerend kan worden.

Wie gaat er als eerste uit de euro – Frankrijk of Duitsland? Dat is inmiddels de openlijk gestelde vraag in Parijs en omstreken. Vanwege de ‘hard’ genoemde Duitse houding tegen Griekenland is de Franse elite het vertrouwen in Berlijn compleet kwijtgeraakt.

Shahin Vallée, voormalig adviseur van de vorige EU-Raadspresident, schrijft in de New York Times dat de Griekse crisis nog maar een voorspel was van wat er gaat komen, namelijk een fundamenteel conflict tussen Parijs en Berlijn over de toekomst van de EU.

Breuk in eurozone onvermijdelijk

De Duitsers zien de euro voornamelijk als een vaste wisselkoers, en eisen dat de afgesproken regels worden nageleefd. De Fransen zien de euro als een middel om geldpolitiek te bedrijven (= de waarde en koopkracht van de euro te drukken) en daardoor tot een politieke unie te komen, maar hebben zelf tegelijkertijd veel moeite om de daarvoor benodigde opheffing van de soevereiniteit van de lidstaten te accepteren.

Vallée geeft de Frans-Italiaanse as tegen Duitsland weinig kans en adviseert de Franse politiek daarom om serieus over de vraag na te denken welke voordelen een uittreding uit de eurozone kan opleveren. De Griekse crisis zal in zijn ogen namelijk leiden tot een breuk. ‘De vraag is of deze in de vorm van een geordende uittreding van Duitsland plaatsvindt, of dat het tot een langzame, economisch veel verwoestendere uittreding van Frankrijk en de Zuid Europese schuldenstaten komt.’

Griekse crisis zal zich blijven herhalen

Ook Benoit Coeuré, Frans bestuurslid van de ECB, zegt in een interview met Le Monde dat de eurozone in zijn huidige vorm niet functioneert. Als de lidstaten de huidige structuur niet wijzigen, dan zal de Griekse crisis zich volgens hem blijven herhalen. De ‘geest van de euro uittreding van een land’ is uit de fles, en het permanente falen van de muntunie zal blijvende gevolgen hebben voor de Europese economie.

De Fransen staan met hun opvattingen lijnrecht tegenover de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, die uit is op de oprichting van een ‘kern eurozone’, die de voorloper moet worden van een politieke unie. De basis van die kernzone moet volgens Berlijn het strikt handhaven van de begrotingsregels zijn, en dat is nu juist iets waar Frankrijk zich zelden of nooit aan gehouden heeft.

Britse econoom voorziet burgeroorlog

De bekende Britse econoom en Daily Telegraph columnist Ambrose Evans-Pritchard ziet in de sterke opkomst van extreemlinkse, zelfs Leninistische partijen zoals het Griekse Syriza, het Spaanse Podemos en het Italiaanse Movimento 5, duidelijke tekenen van een toekomstige burgeroorlog in de Europese Unie. Hij is het daarom eens met de voormalige plaatsvervangende Italiaanse minister van Financiën Stefano Fassina, die voor een ‘gecontroleerde opheffing van de eurozone’ pleit. Alleen dan zouden de Zuid Europese schuldenstaten zich van het ‘neoliberale mercantilisme’ van het Duitse blok kunnen onttrekken.

Lees meer…

Bron: Xandernieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s