Stort Rusland in?

CARrkQrUkAAybMP

Door Joost Niemöller

In 1991 stortte de Sovjet Unie in. De belangrijkste reden was economisch. Zal het huidige Rusland opnieuw instorten? Recente cijfers over Rusland zijn niet best. De Russische economie is dit jaar ten aanzien van vorig jaar gekrompen met 4,6 procent. Het IMF verwacht dit jaar een verdere teruggang van 3,4 procent. (PDF) Volgens dit IMF rapport zijn de problemen van Rusland structureel.

Los van het IMF zijn er een aantal belangrijke factoren die over de Russische economie genoemd worden. De zeer sterk gedaalde olieprijs is misschien wel de belangrijkste reden.

Het grafiekje op blz 21 van het IMF rapport maakt duidelijk dat er een zeer sterke relatie is tussen de ontwikkeling van het werkelijke GDP en de olieprijs, al valt het op dat met name de laatste jaren het werkelijke GDP sinds 2010 (dus voor de invoering van de sancties) ook gedaald is onafhankelijk van die daling.

Daarnaast is er dus het effect van de sancties. Die zouden met name een effect hebben op de roebel en op de zwakte van Rusland op de financiële markten. Toch doet de roebel het niet slecht ten aanzien van de euro.

Desastreus is zeker de ontwikkeling van de Russische demografie.

Rusland is qua bevolking een stervend land.

De economie is ook zeer eenzijdig samengesteld. Anders dan bijvoorbeeld China is Rusland niet echt een productieland.

Vooral de enorme defensie industrie is naast de olie export die andere poot waarop Rusland steunt. Rusland heeft dus net als de VS economisch voordeel bij oorlogsdreiging.

Dat oogt al met al dus als een onstabiele situatie.

Daar staat volgens het IMF rapport wel tegenover dat Rusland grote buffers heeft: Weinig staatsschuld met name. Dit maakt dat ineenstorting niet voor de hand ligt:….

Lees verder

Bron: De Nieuwe Realist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s