‘Eén minuut voor twaalf voor wereldwijde crash’

Echte statistieken bewijzen dat zogenaamd economisch ‘herstel’ VS in realiteit een ernstige recessie is

John Ficenec, financieel analist bij de Britse Telegraph, waarschuwt dat de ‘doemsdag klok voor een wereldwijde marktcrash op één minuut voor twaalf’ staat nu de ‘centrale banken de controle zijn kwijtgeraakt’. Alle signalen staan op rood voor een nieuwe, dramatische financieel-economische crisis die mogelijk al in september of oktober zal beginnen, zeker als bedacht wordt dat uit de echte statistieken blijkt dat de Verenigde Staten geen economisch herstel, maar juist een ernstige recessie meemaken.

Zeven jaar geleden werd de wereldeconomie nog ternauwernood gered doordat de centrale banken voor honderden miljarden aan slechte kredieten van private (investerings)banken overnamen, en de gigantische kosten daarvan afwentelden op het gewone volk. Zoals we hebben kunnen zien heeft dat in heel Europa geleid tot keiharde bezuinigingen en almaar groter wordende sociale spanningen.

Inmiddels hebben de centrale bankiers niet alleen in Frankfurt, maar ook in China, Brazilië en alle andere grote en opkomende economieën de controle verloren. Hun geldschepping beleid heeft enkel uitstel bewerkstelligd, geen afstel. Dat de beurzen records na records noteren zegt helemaal niets, want nu de wereldeconomie knarsend tot stilstand begint te komen, is het uur U opnieuw zeer nabij.

China, grondstoffen en olie diep in de min

Zeven jaar geleden was China nog de grote redder van de wereldeconomie doordat er biljoenen werden geïnvesteerd in onder andere de bouw en de infrastructuur. Deze stimulansen zijn nu uitgewerkt; de economische groei is voor het eerst in een kwart eeuw onder de 7% gedaald, en dat is alleen volgens de officiële cijfers waarvan iedereen weet dat deze sterk naar boven toe worden gemanipuleerd.

Als allerlaatste redmiddel werd de afgelopen tijd de Chinese munt, de yuan, meerdere malen afgewaardeerd. De Chinese export neemt echter veel sneller af dan verwacht. Ook de Chinese huizenmarkt is ingestort, wat slecht nieuws is voor die miljoenen Chinezen die hun geld veilig dachten te beleggen in nieuwe woningen.

De Chinese afkoeling heeft de prijs van grondstoffen zoals olie sterk gedrukt. De index staat nu net zo laag als aan het begin van deze eeuw. De olieprijs is de beste barometer van de stand van de wereldeconomie; een vat olie is na een korte opleving dit jaar opnieuw gezakt tot circa $ 50 per vat. IJzererts, de belangrijkste grondstof voor de Chinese hoogovens, is naar $ 56 per ton gedaald, minder dan de helft van de $ 140 in januari 2014.

Als gevolg van de lage olieprijs zijn de schaliegasproducenten in de VS in grote financiële problemen gekomen. Het is zeer de vraag hoe lang deze tot over hun oren in de schulden gestoken bedrijven nog overeind kunnen blijven.

‘De grote stenen beginnen om te vallen’

‘De grote stenen van de wereldeconomie beginnen om te vallen,’ constateert Ficenec. China gaat achteruit, en de opkomende markten die de afgelopen jaren nog veel van onze producten kochten, raken verstikt door valuta devaluatie. De veelgeroemde BRICS landen, die volgens veel analisten het Westen zouden inhalen, bevinden zich in werkelijkheid in verschillende staten van totale wanorde.

De Chinese aandelenmarkt kende dit jaar al meerdere instortingen. Een totale ramp kon alleen worden voorkomen omdat de regering zelf miljarden aandelen begon op te kopen…

Lees meer…

Bron: Xandernieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s