Russische gevechtsvliegtuigen geland in Syrië om regering Assad te redden

Kremlin maakt duidelijk Amerikaans-Turkse noflyzone boven Syrië niet te accepteren


Eergisteren zijn er zes Russische MiG-31 Foxhound gevechtsvliegtuigen (foto) op de Mezze luchtmachtbasis bij Damascus geland. Die werden even later gevolgd door gigantische Antonov-124 transporttoestellen met 1000 geavanceerde geleide anti-tankraketten. De komende dagen worden nog meer Russische wapentransporten verwacht, waaruit blijkt dat het Kremlin alsnog besloten heeft om Assad desnoods met militaire middelen te redden.

Nog maar enkele weken geleden meldden hoge officials van het Kremlin dat president Putin serieus overwoog om zijn steun voor Assad in te trekken, mits de president een waardige aftocht zou krijgen. Nadat de VS, Turkije, Iran en Saudi Arabië ieder met hun eigen formule kwamen om de Syrische burgeroorlog te beëindigen, maar daarbij geen enkele ruimte overlieten voor Assad, besloot Putin om alsnog voor zijn bondgenoot in de bres te springen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov liet zijn op bezoek zijnde Saudische collega Adel Al-Jubair op 11 augustus duidelijk weten dat Moskou niet aan de zijlijn zal blijven staan als Assads positie in Damascus in gevaar komt. De MiGs en Antonovs die deze week bij de Syrische hoofdstad landden zijn dan ook zowel bedoeld als versterking voor Assads leger, maar ook als een reddingsoperatie.

De boodschap aan Washington en Ankara is duidelijk: Rusland weigert een no-flyzone boven een deel van Syrië te accepteren. Ook directe Westerse militaire interventie zal niet worden getolereerd. Moskou stuurde bewust zes MiGs naar Syrië, omdat de VS op 9 augustus zes F-16’s op de luchtmachtbasis Incerlik in Turkije stationeerde. Mocht Obama besluiten om meer toestellen te sturen, dan kan hij dus verwachten dat Putin deze compenseert met hetzelfde aantal Russische vliegtuigen.

Xander

Bron: Xandernieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s