‘Schutter Thalys mogelijk actief binnen IS’

De man die vermoedelijk een aanslag in de Thalys wilde plegen, heeft mogelijk meegedaan aan acties in Syrië van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Hij zou op 10 mei op het vliegveld BerlinTegel hebben ingecheckt voor een vlucht naar Istanbul en vandaar naar Syrië zijn gereisd.

Bronnen bij Duitse veiligheidsdiensten hebben dat tegen de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung gezegd. Eerder zaterdag meldde de Spaanse krant El País dat de schutter in de Thalys de 26-jarige Marokkaan Ayoub El Kahzzani is. Hij woonde een jaar lang in Algeciras in het zuiden van Spanje en zou in maart 2014 naar Frankrijk zijn verhuisd. El Kahzzani was bij de Spaanse veiligheidsdiensten in beeld om zijn radicaal-islamitische overtuigingen. De Spaanse inlichtingendiensten zouden hun Franse collega’s al geruime tijd geleden hebben gewaarschuwd dat „ze een zeer radicale en mogelijk gevaarlijke persoon” op hun grondgebied hadden. Volgens het Spaanse persbureau Europa Press is de Marokkaan ook bij drugshandel betrokken geweest.

Op een persconferentie zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zaterdag dat nog niet met zekerheid kan worden gezegd dat El Kahzzani de gewapende man in de Thalys was. De man in de trein was gewapend met een kalasjnikov en een automatisch pistool. Hij werd vrijdag overmeesterd in de trein, voordat hij zijn aanslag kon plegen. In Arras werd hij overgedragen aan de antiterrorisme-eenheid. Daarna is hij naar Parijs overgebracht.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s