Burger betaalt 1,4 miljard te veel voor zorgverzekering

zorgverzekeraars

De Nederlandse zorgverzekeraars hebben in 2014 een winst gemaakt van 1,4 miljard euro – een verdriedubbeling van de winst ten opzichte van 2011 –  dat blijkt uit een overzicht van DNB van 18 augustus. Dit betekent dat de Nederlandse belastingbetaler 1,4 miljard euro teveel aan ziektekostenpremies betaald.

Iedereen begrijpt dat deze verplichte zorgverzekering niet bedoeld is als melkkoe en winstbron voor verzekeraars en hun eigenaren, maar juist als risicovoorziening voor de burgers. Toch stijgt de premie, krijgen de verzekerden minder van hun kosten vergoed en overheerst het gevoel dat het niet klopt en maken zorgverzekeraars ieder jaar winst over de rug van de verzekerden.

goud-1024x768De zorgverzekeringsbranche is een gouden business. Iedere inwoner van NL is verplicht deze verzekering af te sluiten, op straffe van krankzinnig hoge boetes. Onderling hebben de verzekeraars een premiepot van meer dan 40 miljard te verdelen. Het management van deze bedrijven kan aan zichzelf jaarlijks enorme salarissen uitkeren, door voortgaande automatisering hebben zij steeds minder loonkosten, zij kunnen de farmaceutische industrie onder druk zetten, artsen uitknijpen en in een een-tweetje met DNB hoge buffers of reserves vormen waardoor aan het eind van de rit ‘slechts 1,4 miljard winst’ overblijft. Kortom dit is een prachtig model om een bevolking met open ogen jaar na jaar de broekriem te laten aanhalen door hun geld over te hevelen naar de eigenaren van (verzekerings)multinationals.

Patiëntenorganisatie NPCF vindt dat verzekeraars een deel van de winst moeten terugsluizen. Directeur Wind van NPCF: ”Het is een hoop geld en dat moet terug naar de premiebetaler.”

“Premieverlaging voor 2014 ligt in de lijn der verwachting”, laat brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland desgevraagd weten. “Maar de zorgverzekeraars gaan daar uiteindelijk zelf over.”

Een deel van de winst moet volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) als reserve opgepot worden, maar een deel kan dus via de premie terug naar de verzekerden. Hoeveel dat eventueel wordt, is nog niet te zeggen.

De Zorgverzekeraars meldden in april al in hun persbericht dat zij rekening moeten houden met declaraties die soms twee jaar na dato nog worden ingediend waarvoor zij geld moeten reserveren. ZN vermoedt dat de zorgkosten uit 2012 en 2013 meevallen waardoor er in 2014 geld is overgebleven uit deze reserveringen.

In 2011 maakten de verzekeraars 500 miljoen euro winst, 100 miljoen daarvan ging terug naar de verzekerden in de vorm van een lagere premie. De winst van 2014 is bijna verdriedubbeld ten opzichte van 2011. Sinds 2011 klagen zorgverzekeraars jaarlijks dat de premies omhoog moeten, wat ook keer op keer verkapt gebeurt door het basispakket uit te kleden (denk aan de medicijnen die geschrapt werden) en de risico’s over te hevelen naar de ‘aanvullende’ verzekeringen.
Alle Nederlanders samen betaalden in 2014 ongeveer 41 miljard aan premies. Van dat geld werd meer dan 300 miljoen besteed aan reclame en promotie, hielden de zorgverzekeraars meer dan 1 miljard over als winst en werd een deel opgepot als reserve. Kortom de zorgverzekeraars zitten er warmpjes bij, nu nog afwachten of zij de verzekerden de komende winter het bos in sturen met hogere premies of de winst teruggeven aan de burger die gewoon te veel premie heeft betaald.
Rob Vellekoop, 23 augustus 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s