Peilingen: VVD gaat hard onderuit, en PVV is nu de grootste partij van Nederland

7447822766_5737eda8ea_z

De VVD zakt een flink eind weg na een desastreus Griekenlanddebat.

In de nieuwe peilingen van deze week maakt de VVD een duikeling. De liberalen waren vorige week nog de grootste partij van Nederland. Deze week verliezen ze echter drie zetels en moeten ze de koppositie afgeven aan de PVV:

peilingen23-8Voor VVD-leider Mark Rutte ziet het er persoonlijk ook niet zo best uit:

Ten slotte is de vraag gesteld of men na de volgende Tweede Kamerverkiezingen Mark Rutte weer als premier wil.  Daar zegt slechts 18% van de kiezers “ja” op. Bij de VVD-kiezers is dat 43%, bij de andere partijen ligt dat percentage tussen 2% (PVV en SP) en 13% (CDA).  Van alle ministers behoort zijn vertrouwensscore tot de onderste helft, ver achter Dijsselbloem en Asscher.

De Hond voorspelt daarmee niet veel goeds voor de kansen voor Rutte:

Bij alle verkiezingen sinds juni 2010 is Mark Rutte een goede campaigner gebleken. Steeds weer zagen we tijdens de campagne een stijging van de VVD in de peilingen. Bij de TK2010 en TK2012 was dat zelfs een forse stijging.

De grote vraag is of wat er rondom de laatste steun aan Griekenland is gebeurd Rutte zal achtervolgen, mocht hij nog een keer als lijsttrekker van de VVD aan de Tweede Kamerverkiezingen meedoen (TK2017 of TK2016). Een derde keer het goed doen als premier bij Tweede Kamerverkiezingen is in de laatste 50 jaar in Nederland niet voorgekomen. En het expliciet erkennen van het breken van verkiezingsbeloften op zo’n gevoelig dossier als Griekenland, is een extra hindernis voor bij die campagne.

Overigens klopt dit commentaar niet: CDA’er Ruud Lubbers wist in de jaren ’80 drie keer verkiezingen te winnen, en is premier geweest van 1982 tot 1994.

Of de PVV lang virtueel gezien de grootste partij van Nederland kan blijven valt te bezien. In de vorm van Dion Graus dienden zich gisteren al weer problemen aan in de vorm van afbrokkelende fractiediscipline.

Bron: De Dagelijkse Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s