Scepsis in Kamer over werkgroep. Cordon Sanitaire?

 dendieje

En wéér wordt er niet geluisterd. Rutte II wil liever dat Nederland naar de klote gaat en overspoeld wordt met jihadisten.


DEN HAAG – De oppositie in de Tweede Kamer ziet niet veel in het voorstel om een werkgroep binnen het kabinet in te stellen die de grote vluchtelingenstroom te lijf moet gaan. De meeste betrokken ministers gaan bekijken hoe het „anders en beter” kan, maar de oppositiepartijen verwachten meer actie.

PVV-leider Geert Wilders (foto) heeft aangekondigd tijdens het debat met premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) een motie van wantrouwen in te zullen dienen. PVV-leider Geert Wilders (foto) heeft aangekondigd tijdens het debat met premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) een motie van wantrouwen in te zullen dienen.
PVV-leider Geert Wilders is het meest uitgesproken: ,,Wat een incompetent en zwak gedraai.” D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma noemt het ,,een voorstel uit verlegenheid. De VVD wil uit angst voor de PVV niet eens nadenken over manieren om de migratie in goede banen te leiden. Die politieke opstelling van Rutte en de VVD verlamt het kabinet.Teleurstellend dat het kabinet zich zo passief opstelt.”

Linda Voortman van GroenLinks verwacht niet veel van de werkgroep. ,,VVD en PvdA zijn het niet met elkaar eens over een oplossing en komen nu met een commissie zodat ze niet nu meteen iets hoeven te doen.” Ze vreest dat het kabinet de werkgroep gebruikt om voorlopig geen werk te maken van concrete voorstellen die nu al op tafel liggen.

CDA’er Peter Oskam stelt dat het kabinet de problemen met asielzoekers heeft onderschat en nu achter de feiten aan loopt. Daarom moet de regering alle zeilen bijzetten, vindt het CDA. ,,Een taskforce kan hier wellicht aan bijdragen”, zegt Oskam. ,,Maar de aanpak mag niet versnipperd raken over allerlei bewindspersonen en ministeries.”

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen staat welwillend tegenover het voornemen van het kabinet, maar is niet gerust op de uitkomst. ,,Waar ik een beetje bang voor ben is dat het er weer op neerkomt om mensen zoveel mogelijk buiten te houden.” Ze wil daarom dat het parlement ook zelf een werkgroep instelt.

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) kwam zondag met het voornemen in het tv-programma Buitenhof. Regeringspartij PvdA steunt het voorstel. ,,Gezamenlijke inspanningen zijn nodig om deze humanitaire crisis aan te pakken”, zegt Kamerlid Attje Kuiken.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s