Noodopvang voor 400 vluchtelingen in Americahal Apeldoorn

De Americahal in Apeldoorn

APELDOORN – Er komen op zeer korte termijn 400 vluchtelingen naar Apeldoorn. Ze worden opgevangen in de Americahal. Het gaat om noodopvang. Aankomende dinsdag komen de eerste vluchtelingen al naar Apeldoorn.

Elke week vragen zo’n 1700 vluchtelingen asiel aan in Nederland. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is hard op zoek naar geschikte opvanglocaties en heeft nu met Apeldoorn afgesproken dat honderden vluchtelingen in de Americahal terecht kunnen. De opvang blijft voor een half jaar open. Omwonenden kunnen geen bezwaar maken.

De vluchtelingen die naar de Americahal komen zijn nog maar kort in Nederland. Zij gaan eerst naar het aanmeldcentrum in Ter Apel en komen veelal uit Syrië of Eritrea.

Burgemeester John Berends maakte het nieuws vrijdag bekend

Hoe komt de opvang er uit te zien?

De vluchtelingen komen met acht personen op een kamer te liggen doordat er wanden geplaatst worden en er slaapunits ontstaan. De vluchtelingen mogen van het terrein af en krijgen eten en drinken. Er is dag en nacht beveiliging aanwezig die ook bereikbaar is voor omwonenden. De gemeente richt een klankbordgroep op. Het COA, de gemeente Apeldoorn en omwonenden zullen daarin overleg voeren.

Gemeente gaat 1200 vluchtelingen opvangen

De gemeente Apeldoorn is ook bezig met geschikte huisvesting voor een groep van nog eens 800 asielzoekers. Die zoektocht duurt al een jaar. Het college van burgemeester en wethouders wil die groep verdelen over twee locaties: het voormalig verzorgingstehuis Het Immendaal in Beekbergen en het GGnet terrein aan de Deventerstraat. De gemeenteraad neemt daar in september een besluit over. Burgemeester Berends sluit overigens niet uit dat het bij 800 asielzoekers blijft voor die locaties. Het kunnen er nog meer worden over een tijd.

Bron: Omroep Gelderland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s