Arm jongetje. Eerst verdronken. Toen misbruikt.

MITinterviewPortadaCamp

Joost Niemöller

Het is heel simpel als je aan de macht bent.

-Je laat een vaag filmpje zien van een over een weg rijdende vrachtwagen met lanceerinstallatie en zegt erbij dat dit de terug naar Rusland vluchtende moordenaars van MH17 zijn. Mensen geloven dat, want ze hebben het zelf gezien.

-Je laat een artistiek gemaakte foto zien van een jongetje dat op zijn buik ligt op een strand en vertelt erbij dat dit jongetje is verdronken omdat ‘Europa’ niet wil helpen. Mensen geloven dat, want ze hebben het zelf gezien.

En zo zijn er nog miljoenen voorbeelden te geven. Beeldmanipulatie werkt altijd. De wereld is ingewikkeld. De werkelijke oorzaken en gevolgen worden verborgen. Wie gaat proberen om het uit te zoeken, loopt altijd tegen een achterstand aan. In eerste instantie komt het echte verhaal überhaupt niet in de media. Als het er uiteindelijk wel, bij stukje en beetje in komt, meestal in de marge ergens, is het emotionele effect allang uitgewoed en zijn ‘we’ weer bezig met andere emotionele beelden die ons worden voorgeschoteld. ‘Zomaar’, lijkt het wel. Want het is ‘nieuws.’

Het is heel fijn om ‘de Russen’ de schuld te geven van de aanslag op MH17. Want dan is het ‘de vijand’ die het deed. De vijand? We hebben toch allemaal die beelden gezien van die macho Poetin? Die man deugt niet, dat zie je zo.

Het is net zo fijn om ‘onszelf’ de schuld te geven van het verdronken jongetje. Wentelen in schuld over kinderen, en de schuld af te wentelen op overheden, is de snelste oplossing voor een ons opgedrongen ‘emobeeld’. Vaak is het zo’n enkel beeld dat er voor zorgt dat de bestuurselite al klaarliggend overheidsbeleid kan doordrukken.

Een oorlog voeren.

Een open grenzen beleid instellen.

Whatever.

Misschien herinnert u zich nog het ‘kampslachtoffer’, die uitgeteerde jongeman achter het prikkeldraad in Joegoslavië?

Het was fake. Dat wordt in dit korte filmpje uiteengezet.

Lees verder>>>

Bron: De Nieuwe Realist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s