Miljarden in Duitsland voor vluchtelingen

Duitslandistan moet begroting omgooien voor opvang

BERLIJN – In Duitsland worden miljarden apart gelegd voor de opvang van vluchtelingen. Minister Wolfgang Schäuble van Financiën kan rekenen op zo’n 6 miljard euro extra. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel schrijft zaterdag dat Schäuble een deel daarvan in een fonds of reserve wil stoppen om komend jaar te gebruiken.

Er is een aanvullende begroting nodig om de kosten van de vluchtelingeninstroom het hoofd te bieden. Het geld is eigenlijk bedoeld om de Duitse schuld af te lossen. Schäuble wilde geen bedragen noemen, maar liet op een G20-top in Ankara weten dat er „manoeuvreerruimte” is in de begroting. Dat komt door een stabiele economie en werkgelegenheid, hogere belastinginkomsten en een aanhoudende lage rente in Duitsland.

Schäuble wil geen publiek debat in Duitsland over hoe het geld wordt verdeeld. Wel zal hij zondag deelnemen aan een overleg van de regerende coalitie bij de kanselarij. De minister is niet de enige die rekening moet houden met extra geld voor vluchtelingen. Ook minister Andrea Nahles van Arbeid verwacht 3,3 miljard euro extra uit te geven aan cursussen en werkgelegenheid voor vluchtelingen.

De uiteindelijke Duitse begroting voor 2016 moet in november door de Bondsdag worden goedgekeurd. Schäuble wees erop dat het vluchtelingenprobleem ook zaak is voor het Europees Parlement en een vluchtelingentop van Europese regeringsleiders eind september.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s