Peiling: PVV pakt megawinst en is nu verreweg de grootste partij van Nederland

Na Wilders’ optreden tijdens de algemene politieke beschouwingen kan de PVV voorlopig de champagne ontkurken. +3 zetels.

Een bescheiden politieke aardverschuiving heeft vandaag plaatsgevonden. In de week van Prinsjesdag en de daaropvolgende algemene politieke beschouwingen – waarin Geert Wilders de Tweede Kamer verweet een “nepparlement” te zijn – beloont de Nederlandse kiezer de PVV met een flinke zetelwinst. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond is te zien hoe de anti-immigratiepartij omhoog schiet:

peilingenDe PVV stond op 26 zetels, maar haalt er nu 29. Ook GroenLinks boekt een zeteltje winst en heeft er virtueel nu 14. De winst van de twee partijen gaat ten koste van de VVD, de SP, het CDA en D66. De PVV was al de grootste partij van Nederland, maar wordt dat nu met afstand. De tweede partij is het CDA, met 21 zetels. Het gat met de PVV bedraagt echter maar liefst acht zetels.

Het is niet lastig om te analyseren hoe het komt dat de PVV het zo goed doet; Wilders won niet alleen de debatprijs van het Nederlands Debat Instituut, maar diens optreden in de Tweede Kamer wordt ook door kiezers van allerlei plumage gewaardeerd. Opvallend is ook het feit dat VVD- en PvdA-kiezers Wilders een sterkere debater vonden dan hun eigen partijleiders (Rutte en Samsom):

tabelapbHet nieuws is hoogstwaarschijnlijk een flinke opsteker voor Geert Wilders, die verder niet zo’n leuk weekend had. Gisteren is na 22 jaar trouw huisdierschap z’n knuffelpoes Lola namelijk overleden.

Bron: De Dagelijkse Standaard

dagelijkse standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s