Weer bewijs tegen Dijsselbloem over naheffing

Den Haag – Minister Dijsselbloem (Financiën) heeft gejokt over de naheffing van 643 miljoen euro die Nederland kreeg opgelegd uit Brussel. Dat blijkt uit antwoorden van eurocommissaris Georgieva (Begroting) op vragen van het CDA.

Hieruit komt naar voren dat Nederland vorig jaar al op 17 oktober heel duidelijk de hoogte van de naheffing kreeg meegedeeld door de Europese Commissie, inclusief alle onderliggende cijfers en berekeningen.

Naheffing

Het antwoord staat in schril contrast met het optreden van Dijsselbloem, die op 24 oktober voor de camera’s verrassing veinsde. Later moest hij erkennen dat wel was meegedeeld dat er een naheffing zat aan te komen, maar niet van welk bedrag. Weer later moest hij ook dat bijstellen, maar zei hij dat de precieze getallen en gevolgen op 17 oktober nog niet duidelijk waren. Dat blijkt nu andermaal onwaar.

„De Europese Commissie ontkracht keihard het verhaal van Dijsselbloem”, constateert CDA-Kamerlid Omtzigt. Hij probeert nog altijd de brief te achterhalen die Nederland naar Brussel stuurde om de Europese Commissie te weerhouden van het publiceren van documenten over de naheffing. Over die documenten zei het kabinet aanvankelijk dat het die niet openbaar mocht maken van de Europese Commissie. Later bleek dat Nederland zelf dwarslag. De Telegraaf voert momenteel een juridische procedure om alle correspondentie over de naheffing tussen Den Haag en Brussel openbaar te krijgen.

‘Eerlijk’

„Ik wil beter begrijpen hoe wij om de tuin geleid zijn”, zegt Omtzigt. „Ik wens gewoon zonder omhalen eerlijk geïnformeerd te worden. Dat heeft Dijsselbloem niet gedaan.”

De naheffing die Nederland vorig jaar kreeg opgelegd, was het gevolg van een herziening van statistische gegevens. Daardoor bleek de omvang van de Nederlandse economie met terugwerkende kracht groter dan gedacht en een hogere afdracht noodzakelijk. Dijsselbloem maakte de 643 miljoen euro extra vlot en zonder protest over.

Bron: De Telegraaf

de-telegraaf2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s