****GeenPeil haalt 443.000 handtekeningen****

Het comité GeenPeil heeft de benodigde 300.000 handtekeningen binnengehaald voor een referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. Volgens het comité gaat dat verdrag de Nederlandse belastingbetaler miljarden euro’s extra kosten.

Volgens de teller op de website GeenStijl zijn er zondagavond rond 19 uur ruim 443.000 handtekeningen gezet.

GeenPeil is een initiatief van Burgercomité-EU, weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie van eurocriticus Thierry Baudet. Ze zijn tegen de uitbreidingsdrift van de EU, die volgens hen ten koste gaat van de Nederlandse democratie. Volgens hen komt de regering in Den Haag niet meer op voor de belangen van het Nederlandse volk, maar doet zij enkel nog wat Brussel wil.

De afgelopen weken hebben de initiatiefnemers met hulp van vrijwilligers campagne gevoerd om handtekeningen te verzamelen.

Niet bindend

Sinds 1 juli kan iedere kiesgerechtigde een verzoek indienen bij de Kiesraad over een wet die al wel is aangenomen, maar nog niet in werking is getreden. Om een raadgevend referendum te organiseren zijn minimaal 300.000 geldige verzoeken vereist. De uitslag van zo’n referendum is echter niet bindend. De regering kan na de volksstemming een wetsvoorstel indienen om de wet toch in te laten gaan.

De kosten van een eventueel referendum worden geschat op 30 miljoen euro.

Op de website schrijft GeenStijl: “Feit: GeenPeil heeft bij deze stand anderhalf keer méér supporters dan alle politieke partijen tezamen leden hebben.” Het is de bedoeling om de handtekeningen maandag te tellen en uiteindelijk naar de Kiesraad te brengen. Die maakt dan later bekend of de handtekeningen geldig zijn, en of er een referendum komt.

‘Knap’

D66-Kamerlid Kees Verhoeven noemt het een knappe prestatie dat GeenPeil zoveel mensen heeft gemobiliseerd. Het referendum is door een initiatiefwet van D66 mogelijk geworden. “Het is mooi te zien dat daar nu meteen gebruik van wordt gemaakt,” aldus Verhoeven. “Het toont aan dat Europa sterk leeft onder de bevolking en het is nu aan de voorstanders van het verdrag om aan Nederland duidelijk te maken waarom dit verdrag tussen de EU en de Oekraïne een ja-stem verdient.”

PVV-leider Geert Wilders reageert verheugd op het nieuws: “Fantastisch nieuws, echt geweldig. Ik heb het van het begin af aan gesteund. Prachtig dat het er nu komt. De PVV gaat campagne voeren voor een NEE !”

Samenwerken

Het CDA is tegen referenda, maar vindt dat de regering de uitslag zal moeten volgen. “Je kunt niet het hele Nederlandse volk om een mening vragen en daarna zomaar zeggen: we doen er niets mee,” aldus CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Zelf is de partij voorstander van het associatieverdrag met Oekraïne. “Oekraïne en de EU zijn buren en het is goed als zij hun economieën voor elkaar openstellen en nauw met elkaar samenwerken. Maar een associatieverdrag is geen lidmaatschap. Dat is voor Oekraïne niet aan de orde en zou een ander besluit van de regering vergen.”

“Het is goed te zien dat dit nieuwe democratische instrument, waar de PvdA mede-initiatiefnemer van is, direct in de praktijk wordt gebracht,” aldus PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. Ook zijn partij is voorstander van het associatieakkoord met Oekraïne. “Samenwerking met landen aan de rand van Europa draagt bij aan de stabiliteit en veiligheid in Nederland. Daarnaast is het belangrijk Oekraïners te steunen bij het maken van hun eigen keuzes voor de toekomst, los van inmenging door Poetins Rusland.”

UKIP

Nigel Farage, de leider van de Britse eurosceptische partij UKIP: ,,Felicitaties voor de toegewijde democratische burgers die dit dappere initiatief hebben georganiseerd. Het doet me deugd dat het erop lijkt dat Nederland een referendum krijgt over een EU-onderwerp. Afgaande op hun laatste referendum, moet dit een duidelijk ‘nee’ opleveren tegen de expansiedrift van de EU.”

“Dat de Nederlanders dit referendum hebben doorgedrukt, laat zien dat veel mensen in Europa – niet alleen de Britten – moe zijn van de EU. De unie wil alleen maar wetten doordrukken, de kosten laten stijgen en migranten binnen laten, zonder het volk daarover te raadplegen. Dit is de kans voor de Nederlanders om te laten zien dat de bureaucratie in Brussel de nationale democratieën niet kan blijven negeren.”

Bron:

Maakt niet uit WELKE bron, staat in alle kranten en blogs !!!

Een gedachte over “****GeenPeil haalt 443.000 handtekeningen****

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s