Peiling: Winnend PVV blijft maar stijgen en staat nu op maar liefst 30 zetels

gortwolders

Wilders’ partij behaalt de hoogste score in bijna een jaar tijd.

De PVV blijft maar stijgen en weet deze week maar liefst 30 zetels te claimen in de jongste peiling van Maurice de Hond. Een week waarin opnieuw het vluchtelingendrama centraal stond, en ook het mede door de PVV ondersteunde initiatief GeenPeil succesvol de eindstreep bereikte, wordt nu voor Wilders’ partij afgesloten met een bescheiden plusje:

peiling279De laatste keer dat de PVV door de grens van 30 zetels wist te breken, was afgelopen januari. In de Tweede Kamer heeft de partij momenteel 12 zetels. Bij de verkiezingen van 2012 waren dat er 15, maar door het afsplitsen van Roland van Vliet, Louis Bontes en Joram van Klaveren gingen daar weer drie af. Die laatste twee richtten daarna VNL op, wat vandaag in de peilingen terugzakt naar 1 zetel.

Op het hoogtepunt – in 2010 – wist de PVV 24 zetels te halen. Dat hoge aantal ging niet altijd even goed, getuige de vele relletjes die uitbraken onder de – zo bleek – matig gescreende parlementariërs.

Maurice de Hond schetst ook hoe lastig de versplinterde Tweede Kamer nog een nieuwe coalitie kan vormen. Bijna geen van de driepartijencombinaties weet een meerderheid in zetels te behalen, en geen enkele kan echt op bekoring van de kiezer rekenen:

coalities279

Maar het zal Geert Wilders voorlopig een rotzorg zijn. Hij is namelijk voor de zoveelste week op rij de aanvoerder van de grootste partij van Nederland, en heeft meer dan 10 zetels meer dan de nummer twee. Eén ding is duidelijk: van de PVV zijn we voorlopig nog niet af.

Bron: De Dagelijkse Standaard

dagelijkse standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s