Zonder Assad zal IS zegevieren

syria aleppo

U kunt zeggen wat u wil van de Russische televisiezender RT, maar een publicatie van vanochtend belicht de oorlog in Syrië op objectieve en kritische wijze, en die is vaak ver te zoeken. Richard Black, een Amerikaanse senator, sprak voor de Russische staatsomroep en analyseerde de inmenging en rol die zijn land speelt in de Syrische oorlog tussen het leger en Islamitische Staat (IS). Een korte samenvatting van hetgeen Black in het interview naar voren bracht met daarnaast nog een terugkoppeling naar de situatie in Syrië.

Richard Black is onder meer bekend door zijn brief die hij stuurde naar Bashar Assad waarin hij zijn dank getuigde aan de Syrische leider voor het beschermen van onder meer christenen en andere religieuze minderheden. Onder zijn regime kon elkeen van welk geloof dan ook naast elkaar leven. Het beste voorbeeld is misschien wel die van pater Frans. Deze Nederlandse priester woonde gedurende het regime van Assad al een enige tijd in de Syrische stad Homs, maar de opmars van de terreurbeweging is hem uiteindelijk fataal geworden.

Zoals mijn collega reeds eerder terecht vaststelde: Assad is daadwerkelijk de beste optie. Naast hetgeen in dat artikel is besproken, zou men alleen al vanwege het feit dat religieuze minderheden in harmonie onder mekaar kunnen leven, kunnen getuigen van een regering die haar zaken goed voor mekaar heeft. En dat geldt in het bijzonder voor zij die denken dat het onmogelijk is voor een moslim om vredig naast een christen of jood te leven. Wil dat zeggen dat Assad de perfecte leider is en zijn regering geen mankementen vertoont? Nee. Natuurlijk heeft iedere overheid zijn gebreken, maar Assad weet zich als geen ander staande te houden tegenover de dreiging van IS en andere afsplitsingen, en de uitputting van zijn leger als gevolg van de strijd tegen deze terreurbewegingen. En dat al voor zo’n 4 à 5 jaar.

Maar als Assad zich op een dergelijke manier nog staande weet te houden en het enige gevaar zich in de vorm van IS, al-Nusra en al-Qaida belichaamt, waarom worden laatstgenoemde terroristische groeperingen niet uitgeroeid? Het antwoord vinden we in de in grote mate ontbrekende steun van het Westen en een consequent beleid dat ervoor moet zorgen dat IS linea recta wordt uitgeroeid. En dus, zoals ook mijn collega zich eerder al afvroeg, willen we IS eigenlijk wel verslaan?

In lijn met deze vraag ging Black verder en zei dat hij niet wist aan welke kant de Verenigde Staten (VS) staan….

Lees verder>>>

Bron: Curiales

Curiales

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s