Dat asielzoekers Nederland verrijken, is een illusie

Asielzoekerscentrum in het Brabantse Gilze

door Syp Wynia

Het zou prachtig zijn als asielzoekers een enorme versterking van Nederland kunnen betekenen, zoals COA-voorzitter Gerard Bakker volhoudt. Maar welke cijfers gebruikt hij bij de onderbouwing van deze bewering? Toen de asielstroom naar Nederland in september elke week opliep, met op het hoogtepunt vijfduizend binnenkomers per week, klonk op de televisie herhaaldelijk het verhaal dat de komst van deze nieuwe Nederlanders als een buitenkansje moet worden gezien.

Nu kwam die analyse vooral van Bekende Nederlanders (acteurs, tv-presentatoren) die op dit vlak doorgaans geen speciale kwaliteiten moeten worden toegedicht.

De enige die met echte cijfers kwam, was Gerard Bakker, ­directievoorzitter van opvanginstantie COA. Bakker zei dat hij de ‘huidige’ instroom ‘eens goed’ had bekeken en dat ‘grosso modo’ eenderde een universitaire opleiding heeft, eenderde op ‘hbo-mbo-niveau’ is opgeleid, en de rest minder onderwijs heeft genoten.

Bij integratie in Nederland kunnen die asielzoekers ‘een enorme empowerment’ vormen voor de samenleving, aldus Bakker. Nu is ‘empowerment‘ een wat vaag modieus begrip, maar in zijn letterlijke betekenis komt het erop neer dat de asielzoekers volgens Bakker een enorme versterking van Nederland kunnen betekenen. Het zou natuurlijk prachtig zijn als het waar is en waar wordt. Maar of het werkelijk zo is?

Nareizigers

Zijn Bakkers opleidingscijfers gebaseerd op eigen verklaringen van asielzoekers, of hebben die onderweg naar hier hun diploma’s en bullen als bewijs meegenomen? Zijn die op echtheid gecontroleerd? Betreft het de groep asielzoekers als geheel of alleen degenen die een verblijfsvergunning hebben gekregen?

Lees verder>>>

Bron: Elsevier

elsevier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s