PVV’ers zijn laagopgeleid, vrouwen stemden op Fortuyn in 2002

 dendieje

Natuurlijk is dit niet verrassend. Waar staat de PVV voor? Juist, vooral tegen islamisatie en grenzen sluiten vanwege de asieleisers. Daarom zijn de meeste PVV stemmers “laag opgeleide” BIJ DE RIJKERE WORDEN DIE ASIELEISERS NIET IN DE WIJK GEPLAATST. Maar wel weer PVV bashen. Blijkbaar is het daar weer tijd voor.


  

Geert_Wilders_en_Ronald_Sørensen_(2)

Inmiddels is de PVV al wekenlang de grootste partij van Nederland. Maar wie zijn precies de PVV’ers?

VVD’ers hebben een aardappel in hun keel, D66’ers zijn elitaire ambtenaren en de kiezers van het CDA zitten allemaal al tien jaar in het bejaardentehuis. Het zijn zomaar wat vooroordelen over de achterbannen van de verschillende politieke partijen die Nederland kent. Soms kloppen ze, en soms niet. Maar zelden wordt de moeite genomen om de karikaturen te toetsen aan de werkelijkheid.

Vandaag waagde één man zich er toch aan: Maurice de Hond. Hij wilde graag weten welke Nederlanders er nu precies op de PVV stemden. De uitkomsten zijn in sommige gevallen verrassend, maar op andere gebieden toch weer bijzonder stereotypisch. Zo ondervond hij dat de PVV voornamelijk bestond uit lageropgeleiden. Maar liefst 45% van de PVV’ers heeft alleen de basisschool afgemaakt, of alleen de middelbare school en/of het MBO. Slechts 17% van de Wildersstemmers is hoogopgeleid. De inkomens (hoog, midden en laag) houden ook min of meer gelijke tred met de bijbehorende opleidingsniveaus.

pvvers1Ook blijkt dus dat ouderen – veel meer dan jongeren – zich aangetrokken voelen tot, en aangesproken door, de standpunten van de PVV. Ook zijn vrouwen kennelijk meer gecharmeerd van Geert Wilders dan dat mannen dat zijn.

Over welke kranten PVV’ers lezen kunnen we kort zijn: voornamelijk De Telegraaf en het AD. Of PVV’ers ook De Dagelijkse Standaard lezen is helaas niet meegenomen door De Hond in zijn enquête:

pvvers2Waar Geert Wilders verder heel goed in blijkt te zijn is het vasthouden van kiezers. Maar liefst 95% van de PVV-stemmers uit 2012 overweegt in sterke mate om opnieuw het vakje bij één van Wilders’ parlementariërs rood te kleuren als er weer Tweede Kamerverkiezingen zijn. En 80% van de LPF-stemmers uit 2002 – de enige verkiezingen waaraan Pim Fortuyn heeft meegedaan – zijn nu PVV-stemmer:

pvvers3De PVV is momenteel verreweg de grootste partij in de peilingen. Of alle bovenstaande groepen die nu zo lyrisch zijn over de partij van Geert Wilders ook daadwerkelijk op hem gaan stemmen, zal blijken als in het voorjaar van 2017 de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen zullen worden gehouden.

Bron: De Dagelijkse Standaard

dagelijkse standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s