Kan Duitsland anderhalf miljoen asielzoekers verwelkomen?

Duitsland houdt rekening met anderhalf miljoen vluchtelingen die dit jaar de grens oversteken. De Duitse krant Bild meldt dit op basis van een vertrouwelijk overheidsrapport. Eerdere schattingen gingen uit van 800.000 tot een miljoen vluchtelingen. De Duitse regering zegt zich niet bewust te zijn van dergelijke geheime overheidsdocumenten. Volgens een woordvoerder is de prognose van 800.000 niet aangepast.

  • De integratie van honderdduizenden vluchtelingen is een grotere opgave dan de Duitse hereniging

    Joachim Gauck, Bondspresident

Hoe dan ook is de discussie flink opgelaaid. Zelfs politieke bondgenoten van bondskanselier Angela Merkel uiten openlijk kritiek op haar ‘warme welkom-beleid’ en in de peilingen staat zij er slecht voor. Merkel blijft echter bij haar oude adagium: ‘Wir schaffen das.’ Maar hoeveel kan Duitsland nog aan?

Begin augustus ontvluchtte de 26-jarige chef kok Hesham het door oorlog verwoeste Syrië. Met zijn zwangere vrouw en een baby in de armen hoopte hij op een beter leven in Duitsland.

Nu staat hij samen met honderden anderen al weken in de rij met een nummertje in de hand, wachtend tot hij zich kan registreren in een Berlijns kantoor. Weg is zijn hoop, wanhoop is zijn nieuwe metgezel.

“Ik zou willen dat ik in Syrië was gebleven”, vertelt Hesham via een vertaler aan persbureau Reuters. “Ik droomde dat Duitsland beter zou zijn, maar het is zo erg hier. We slapen in de kou. Nu is onze baby ziek.”

  • We kunnen niet doen wat onmogelijk is

    Wolfgang Schäuble, minister van financiën (CDU)

Wachten
Het lange wachten om je als asielzoeker te registreren, is één van de meest urgente problemen in Duitsland. Alleen al in september kwamen meer dan 200.000 vluchtelingen het land binnen, zij moeten zich allemaal melden en de asielprocedure doorlopen. Voor alle 650.000 vluchtelingen die momenteel in Duitsland zijn, moet adequate opvang worden geregeld waar ze ook de winter kunnen doorbrengen. Verder moet er toereikende medische zorg beschikbaar zijn.

“De migratiedruk zal verder toenemen. Het komende kwartaal verwachten we elke dag zo’n zeven- tot tienduizend illegale grensoverschrijdingen”, citeert Bild uit het rapport.

Lees verder>>>

Bron: Trouw

Trouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s