Rusland begraaft trauma en is terug als militaire supermacht

Het Russische offensief vanuit de Kaspische Zee is een militair kantelpunt

Het Russische offensief vanuit de Kaspische Zee is een militair kantelpunt

Het was een symbolisch moment: Russische schepen die vanuit de Kaspische Zee kruisraketten afvuurden op doelen in Syrië. Het toont dat de Russen, onder leiding van Poetin, hebben afgerekend met een trauma.

Sinds deze week zijn de Russen definitief terug op het podium van de geschiedenis. Terug van weggeweest. Om de verdwijning van de Russische militaire en politieke macht te begrijpen, moeten we terug naar 2 augustus 1990.

Toen viel Irak, onder leiding van Saddam Hussein, Kuweit binnen. Saddam bezette het olielandje in een bestek van een paar uur. Het waren de nadagen van de Sovjet-Unie.

CNN

Op 17 januari 1991, na het verstrijken van het ultimatum, begon de oorlog. Rond middernacht lokale tijd vuurde de U.S.S Bunker Hill enkele Tomahawk-raketten af op Iraakse doelen.

De oorlog was begonnen en voor de eerste keer in de geschiedenis waren we, via CNN, live getuige van oorlogshandelingen, van massale bombardementen op Bagdad.

Het was een onwaarschijnlijk schouwspel. Pax Amerika was op haar hoogtepunt. Onder leiding van de Amerikanen bevond het Westen zich op de toppen van zijn mondiale macht. Niemand kon zich meten met deze macht.

Op 27 februari werd Kuweit bevrijd, Saddam was verslagen. Het Westen achtte zich militair onaantastbaar.

Machtsvertoon

De Golfoorlog maakte een einde aan het Amerikaanse Vietnam-trauma. De weg was vrij voor nieuwe oorlogen en interventies. Na operatie Desert Storm zouden we nog getuige zijn van vele andere operaties: Operatie Desert Fox in 1998 tegen opnieuw Saddam Hussein, de NAVO-interventie in Kosovo (1999), Somalië 1992, Afghanistan, Irak, Libië, et cetera. We zijn gewend geraakt aan het Amerikaanse militaire machtsvertoon.

Op 25 december 1991 trad de laatste president van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov af. Eindelijk stierf de Sovjet-Unie, op 1 januari 1992 werd zij officieel opgeheven.

Verval

De Russische Federatie, de opvolger van de Sovjet-Unie, raakte in verval. Wereldleiders beschouwden de militaire en politieke kracht van Rusland als marginaal. De opkomende economieën, daar ging het om. Alsof India zomaar een internationale machtsfactor kan worden.

Lees verder>>>

Bron: Elsevier

elsevier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s