Explosies Ankara: Dodental loopt op: Erdogan veroordeelt ‘terroristische aanslag’

Bij twee explosies in de Turkse hoofdstad Ankara zijn minstens 86 doden gevallen. Meer dan 180 anderen raakten gewond. Ondertussen wordt de sfeer in de stad steeds grimmiger.

Explosies Ankara: Dodental loopt op: Erdogan veroordeelt 'terroristische aanslag'

Bij twee explosies in de Turkse hoofdstad Ankara zijn minstens 86 mensen gedood en 186 anderen gewond geraakt. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het is de meest dodelijke aanslag in de moderne geschiedenis van Turkije. “Wij veroordelen deze gruwelijke aanvallen ten zeerste”, laat de regering weten.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

De ontploffingen vonden plaats in de buurt van het station in het centrum van de stad. De oorzaak van de explosies is nog niet bekend. Volgens de regering gaat het om een terroristische aanslag. Momenteel onderzoeken de veiligheidsdiensten of de aanslag het werk is van een zelfmoordterrorist. ‘De aanslagen zijn professioneel uitgevoerd.’

Op foto’s op de sociale media zijn veel lichamen te zien. De ontploffingen gebeurden met enkele minuten verschil rond 10.00 uur plaatselijke tijd (09.00 uur Belgische tijd).

Linkse vredesactivisten hadden opgeroepen tot een vredesmanifestatie in de stad zaterdagnamiddag tegen het geweld tussen de veiligheidskrachten en de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Veel deelnemers aan die mars hadden zich zaterdagochtend in het station verzameld.

Verhitte gemoederen

Anadolu meldt nog dat president Recep Tayyip Erdogan een crisisberaad heeft gehad met premier Ahmet Davutoglu en andere kabinetsmedewerkers. Davutoglu kondigde alvast aan dat de verkiezingscampagne voor de verkiezingen van 1 november drie dagen wordt opgeschort. Ondertussen raken de gemoederen in de buurt van het station verhit.

Manifestanten roepen slogans als “de politie zijn moordenaars”, terwijl de politie schoten lost in de lucht om de boze menigte uit elkaar te drijven.

Vorige maand kwam een abrupt einde aan het in 2013 bereikte vredesakkoord tussen de Turkse staat en de in Turkije verboden PKK. Sindsdien is het geweld in het lang geëscaleerd.

‘Elke terroristische daad moet bestraft worden’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan veroordeelt de “terroristische aanslag”….

Lees verder>>>

Bron: Knack

knack-be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s