PvdA tegen VVD-plan om opvang asielzoekers te versoberen

FaceMePLS (bron: Flickr)

De sociaaldemocraten vinden het niet kunnen dat de liberalen asielzoekers alleen de soberste vorm van opvang willen verlenen.

Zoals onze eigen Tim Engelbart eerder vandaag berichtte wil VVD-fractieleider in de Tweede Kamer Halbe Zijlstra dat de opvang van asielzoekers uit het Midden-Oosten en elders flink versomberd wordt. De liberaal gelooft namelijk dat zelfverklaarde vluchtelingen onze gastvrijheid misbruiken om een beetje – en op onze kosten – van het leven te genieten:

“Ooglidcorrecties, borstverkleiningen of -vergrotingen, complete tandrenovatie, dat soort zaken: echt niet.” De VVD wil dat een bijstanduitkering verleden tijd is voor mensen met een voorlopige verblijfsvergunning. Zij worden gelijkgeschakeld aan asielzoekers die nog in procedure zijn. Zij moeten een “zuinig leefgeld” krijgen voor eten en kleding. Er moet een ‘sober dak’ boven hun hoofd komen.

Ondertussen heeft coalitiepartner PvdA gereageerd op de voorstellen van de VVD. Het vonnis is niet bepaald positief te noemen:

“We staan open voor andere suggesties, maar een strategie van ontmoediging via ongelijke behandeling wijzen we af”, liet Kuiken weten.

In gewone mensentaal betekent dit dat de PvdA er totaal geen fiducie in heeft. Natuurlijk voeren de sociaaldemocraten geen oppositie, en kunnen ze dus niet flink van leer trekken, maar een opmerking als “wijzen we af” is toch nog redelijk stevige taal.

Ondertussen heeft Zijlstra een deel van zijn opmerkingen – dat vluchtelingen bijvoorbeeld borstvergrotingen zouden krijgen op kosten van de belastingbetaler – moeten terugnemen. Dat blijkt namelijk niet zo te zijn.

Voor de rest is er weinig kritiek mogelijk op Zijlstra’s uitspraken dat mensen uit het Midden-Oosten hier eerst en vooral naartoe komen omdat ze hopen op betere economische omstandigheden. Als dat niet zo was zouden ze er immers voor kiezen om te gaan wonen in landen in de regio; landen die hun cultuur (en geloof) delen. Nederland heeft een heel andere cultuur – één die zij in veel gevallen bepaald niet omarmen.

Bron: De Dagelijkse Standaard

dagelijkse standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s