Asielbeleid strop voor VVD

Mark_Rutte

Vluchtelingencrisis brengt PVV naar ongekende hoogte

AMSTERDAM – Sinds het vertrek van Geert Wilders uit de VVD in 2004 heeft de PVV het nog niet zo goed gedaan in de peilingen als nu. Volgens Maurice de Hond zou de partij, als er nu verkiezingen waren in Nederland, kunnen rekenen op 35 zetels in de Tweede Kamer. Bij de stembusgang in 2012 kregen Wilders en de zijnen nog vijftien zetels.

De PVV profiteert vooral van de vluchtelingencrisis in de afgelopen drie maanden, aldus De Hond. In die periode is de partij er vijftien zetels op vooruitgegaan. VVD en SP leverden in dezelfde periode elk zes zetels in en het CDA drie. Dit wil evenwel volgens de opiniepeiler niet meteen betekenen dat die mensen rechtstreeks naar de PVV zijn overgestapt. De andere partijen in het parlement, waaronder PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie staan in zetels op hetzelfde niveau als drie maanden terug.

Grenzen sluiten

Bijna de helft van de ondervraagden (47 procent) vindt dat de grenzen gesloten moeten worden voor vluchtelingen. Onder PVV’ers is dat 95 procent. Bij PvdA en D66 is dat aandeel met 7 procent het laagst. Bij mensen die nu VVD stemmen is het 43 procent.

Met de stelling dat veel vluchtelingen niet op de vlucht zijn voor oorlog maar op zoek zijn naar welvaart is 62 procent het eens. Onder PVV’ers ligt dat percentage op 98, bij VVD-stemmers op 73 en bij 50PLUS-stemmers op 77. Alleen bij D66 (30 procent) en PvdA (25 procent) is een minderheid het met die stelling eens.

Brede kritiek is er op het optreden van premier Mark Rutte. Van de 3000 ondervraagden is 70 procent het eens met de stelling dat hij “het bij deze kwestie erg laat afweten”. Onder VVD’ers is dat een kwart, bij PvdA’ers bijna de helft (48 procent).

peiling maurice de hond.jpg

Bron: De Telegraaf

de-telegraaf2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s