Opiniepeiling Maurice de Hond: PVV op 35 zetels

image

Door Peil.nl

PVV stijgt en stijgt

Zowel de uitslag van de peiling van vandaag als de beantwoording van de voorgelegde stellingen over de vluchtelingencrisis laten zien hoe groot het effect is van de vluchtelingencrisis op de electorale verhoudingen in Nederland. De PVV stijgt 2 zetels door naar 35 en staat daarmee op het hoogste punt sinds het moment dat Wilders zich in 2004 afscheidde van de VVD.

Vooral als de uitslag van vandaag wordt vergeleken met die van 3 maanden geleden is goed te zien wat er electoraal gebeurd is.  De PVV is 15 zetels gestegen en VVD en SP zijn er ieder 6 gedaald en CDA 3.

image

Dat houdt niet in dat deze verschuiving van 15 zetels direct van die drie partijen naar de PVV is gegaan, maar dat is ook indirect gebeurd. Zo heeft ook de PvdA zetels aan de PVV verloren in die periode, maar die zijn via andere bewegingen gecompenseerd.

PVV -stemmers zijn eensgezind

Er zijn een serie stellingen voorgelegd aan de meer dan 3000 ondervraagden in verband met de vluchtelingencrisis (pdf) en dan valt op dat degenen die nu aangeven PVV te stemmen, vrijwel allemaal hetzelfde antwoord geven. De grootste tegenpool zijn de (resterende) kiezers van de PvdA. Die scoren doorgans aan de andere kant van het spectrum.

Zo vindt bijna de helft van het electoraat dat de grenzen moeten gesloten worden voor de vluchtelingen. Kiezers die nu PVV stemmen zeggen dat voor 95 procent. Kiezers die nu PvdA of D66 stemmen zeggen dat voor 7 procent. Bij de huidige VVD-kiezers is dat 43 procent.

Weglopende kiezers

Kijken we echter naar de PvdA-kiezers uit 2012 dan vindt 34 procent van die kiezers het. Die kiezers die bij de PvdA weg zijn gegaan sinds 2012 vinden dus in veel sterkere mate dat de grenzen moeten gesloten worden dan degenen die nu nog bij de PvdA zijn.

Lees verder>>>

Bron: IndentitairVerzet OZL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s