Purmerend zegt nee tegen azc

PURMEREND – Purmerend krijgt geen permanent asielzoekerscentrum waar vluchtelingen terechtkunnen. De gemeenteraad stemde er maandagavond in meerderheid tegen. De gemeente gaat wel onderzoeken of er kleinschalige noodopvang kan worden gerealiseerd in de gemeente.

00000000000000000000

Screenshot video

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had Purmerend om hulp gevraagd. Er was sprake van een noodopvang voor 120 vluchtelingen en een permanent azc, maar dat ziet de raad in deze vorm niet zitten. Wel was er in de raad steun voor de versnelde komst van extra asielzoekers die al een status hebben.

De raadsvergadering was besloten en publiek was niet welkom. Desondanks kwamen tientallen mensen naar het stadhuis om hun onvrede te uiten over de opvanglocaties voor de vluchtelingen.

De kwestie zorgde de afgelopen weken al voor veel beroering in de plaats. Eind september stond de noodopvang van vluchtelingen ook al op de agenda van de gemeenteraad. Daar stroomden bezorgde en verontwaardigde inwoners echter zo massaal toe dat burgemeester Don Bijl zich genoodzaakt zag het stadhuis te laten ontruimen.

Duidelijkheid

Bijl was maandagavond niet verrast door de uitkomst van het raadsdebat, zei hij. Hij was wel blij dat er duidelijkheid is. “Anders blijft dit te lang boven de markt zweven. De afgelopen periode was heftig, maar ik hoop dat het debat van vanavond helpt de rust terug te brengen.”

Arie-Wim Boer van Leefbaar Purmerend, fel tegenstander van de komst van vluchtelingen naar Purmerend, verweet de gemeenteraad juist niet duidelijk te zijn geweest. “Ik heb te weinig partijen luid en duidelijk ‘voor’ of ‘tegen’ horen roepen. Het is een voorwaarde extra hier, een onderzoekje extra daar.” Hij zei te vrezen dat de komst van een azc slechts tijdelijk van de agenda is verdwenen.

Vraagtekens

VVD-fractievoorzitter Jan Peter Dompeling vond eveneens dat er nog te veel vraagtekens zijn. Zijn fractie stemde – behoudens de versnelde komst van extra statushouders – tegen de opvang van vluchtelingen. “We konden ons niet vinden in de locaties en de versplintering. Bovenal vonden wij dat deze stad duidelijkheid verdient. Nu ligt er weer een nieuwe onderzoeksopdracht. Wij zien daar niets in.”

Bron: De Telegraaf

de-telegraaf2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s