Duitse uitnodiging voor migranten klinkt zelfs door in West-Afrika

Vanuit landen als Libië vertrekken nog elke dag bootjes vol met West-Afrikaanse migranten naar Europa

Vanuit landen als Libië vertrekken nog elke dag bootjes vol met West-Afrikaanse migranten naar Europa

Naast de vele Syriërs die naar Duitsland trekken, zien ook economische migranten uit andere landen hun kans schoon. In West-Afrikaanse landen wordt het Duitse asielbeleid van Angela Merkel verheerlijkt en gebruikt als argument om de reis naar Europa te maken.

Ook de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel verschijnt in beeld, met de – in het Frans nagesynchroniseerde – mededeling dat ‘Duitsland dit jaar meer dan een miljoen vluchtelingen verwelkomt’.

Zwarte markt

In de Malinese hoofdstad Bamako is het geen probleem om op de zwarte markt aan valse documenten te komen. Eerst waren alleen Franse visa te koop (wachttijd: een paar weken), maar sinds kort zijn ook nagemaakte Duitse documenten verkrijgbaar, vertelt een Malinees aan Die Welt. Zo’n visum regelen duurt wel wat langer en kost meer dan 6.000 euro.

Pogingen om vanuit West-Afrika, een van de armste regio’s ter wereld, naar Europa te komen zijn niets nieuws. Toch biedt Merkel’s beleid om Syriërs te verwelkomen de bevolking van landen als Niger, Gambia en Mali hernieuwde hoop dat ook zij toegang kunnen krijgen tot de Europese Unie.

Lees verder>>>

Bron: Elsevier

elsevier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s