PVV-leider scheldt Pechtold uit

  dendieje


 

DEN HAAG - Debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer in Den Haag. Parij voor de Vrijheid fractieleider Geert Wilders. ANP PHOTO KOEN SUYK
DEN HAAG – In de Tweede Kamer is een keihard debat gaande over asielopvang in Nederland. Vanuit de oppositie klinkt kritiek op de coalitiekoers rond de afhandeling van de grote migrantenstroom naar ons land. De stevigste confrontaties vinden evenwel plaats tussen PVV-leider Wilders en andere fractievoorzitters.

Hij vindt dat partijen als VVD, PvdA, SP, CDA en D66 de deur voor vreemdelingen wagenwijd openzetten. „Kom maar binnen Ali, met je knecht”, parafraseerde hij het signaal dat Den Haag zou afgeven.

D66-voorman Pechtold wees de PVV-leider erop dat er in 2011, toen Wilders gedoger was van het kabinet Rutte-I, meer dan 16.000 asielzoekers in Nederland werden toegelaten. Wilders antwoordde dat hij geen politicus van het verleden is, maar van de toekomst. Het leidde tot hoongelach in de rest van de Kamer.

De PVV’er irriteerde de andere partijen zichtbaar toen hij in zijn toespraak een aantal mails oplas van burgers die zich bezorgd toonden over de grote stroom asielzoekers. Zo gaf hij een voorbeeld van een vrouw die door asielzoekers was benaderd voor sex en na weigering werd uitgemaakt voor hoer, over iemand in een scootmobiel die door vreemdelingen werd geïntimideerd en hij vertelde over een telefoniste van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) die dagelijks meldingen kreeg van misstanden van asielzoekers.

Eén voor één, alsof het afgesproken was, wreven collega’s Wilders vervolgens aan dat hij geen oplossingen biedt voor het asielprobleem.

‘Pechtold een nul’

In het debat wordt eens te meer duidelijk dat VVD en PvdA een totaal verschillende uitleg geven van de afspraken die ze onderling maken over de asielproblematiek. Waar VVD zegt dat sobere opvang bedoeld is om nieuwe vluchtelingen te ontmoedigen naar Nederland te komen, zegt de PvdA juist weer dat dit uit praktische overwegingen gebeurt en niet om mensen af te schrikken. Er komen geen tweederangsburgers, benadrukte PvdA-leider Samsom.

Voorzitter Van Miltenburg moet ook vandaag weer alle zeilen bijzetten om de orde in het debat te bewaken. Het gaat moeizaam. Toen CDA-leider Buma Wilders toebeet dat hij deel uitmaakt van een nep-fractie, werd de christendemocraat tot de orde geroepen door Van Miltenburg. Even later maakte Wilders zijn D66-collega Pechtold uit voor ’nul’. De voorzitter zweeg. Het bracht nota bene haar partijgenoot VVD-fractievoorzitter Zijlstra ertoe om de Kamervoorzitter tot de orde te roepen. Zij luisterde naar hem en nam ’voor de handelingen’ afstand van de verschillende kwalificaties die Kamerleden elkaar in het debat hadden toegebeten.

Bron: De Telegraaf + Video

de-telegraaf2

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s