Pietenhaters mogen pal naast Sinterklaasintocht gaan demonstreren

  dendieje

Toch weer mooi geregeld. Die KLAAGNEGERS willen het liefst Sinterklaasfeest verpesten waar de kinderen bij zijn. Ik denk dat ik de intocht ook eens ga bekijken.


Strienenaer op Wikimedia Commons: Zwarte Pieten(Door )

De tegenstanders van Zwarte Piet mogen op een ‘prominente plek’ hun afkeer voor een ijkpunt van de Nederlandse cultuur duidelijk maken.

De actievoerders van Kick Out Zwarte Piet zijn eruit: ze hebben het met de burgemeester van Meppel op een akkoordje gegooid. Als op 14 november aanstaande Sinterklaas aankomt in Meppel, zal in het historische centrum van de stad tegelijkertijd gedemonsteerd worden door Quinsy Gario en zijn kameraden. Het gezelschap is het er namelijk niet mee eens dat er toch zwarte pieten te zien zullen blijven:

De activisten die bij de nationale intocht in Meppel tegen Zwarte Piet gaan demonstreren, krijgen dit jaar ‘een prominente plek’. Dat hebben ze afgesproken met de burgemeester van Meppel, Jan Westmaas. Ze mogen midden in het historische centrum van de Drentse hoofdstad protesteren; voor winkel/galerie Het Kollektief naast de Prinsengracht (zie kaartje onderaan). De activisten die bij de nationale intocht in Meppel tegen Zwarte Piet gaan demonstreren, krijgen dit jaar ‘een prominente plek’. Dat hebben ze afgesproken met de burgemeester van Meppel, Jan Westmaas. Ze mogen midden in het historische centrum van de Drentse hoofdstad protesteren; voor winkel/galerie Het Kollektief naast de Prinsengracht (zie kaartje onderaan).

Het aanhoudende verzet van organisaties als Kick Out Zwarte Piet is opvallend, want er zijn al veel concessies gedaan. Zo zullen er in Meppel volgende maand voor het eerst ook zogeheten ‘roetpieten’ meelopen. Dit zijn niet geheel zwartgeschminkte pieten, die het verhaal dat zwarte pieten zwart zijn vanwege het kruipen door de schoorsteen kracht moeten bijzetten. Maar de actievoerders vinden dat dit nog niet voldoende is.

Bij eerdere demonstraties van dit boze clubje liep het vaak gierend uit de hand. Tijdens de landelijke intocht vorig jaar in Gouda moest de politie maar liefst 90 Gario-aanhangers arresteren. Bij de intocht van 2011 bleek de kunstenaar zich daarentegen ook zélf niet te kunnen gedragen, en werd hij ingerekend.

Bron: De Dagelijkse Standaard

dagelijkse standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s