Amerika veroordeelt ontmoeting tussen Assad en Poetin in Moskou

  dendieje

Amerika veroordeelt ALLES wat Rusland doet. Al het goede dat Rusland doet, is per definitie fout bij de Amerikanen. Kijk maar wat Rusland doet in Syrië, Is toch niet goed te praten. Waar de VS meer als een jaar over gedaan heeft, doet Pappa Putin in 1 week.


Poetin en Assad schudden elkaar de hand. Channel 4 / Youtube

Het was Assads eerste buitenlandse bezoek sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog.

Het Witte Huis heeft het bezoek van dinsdag van de Syrische dictator Assad aan Moskou sterk veroordeeld. Een woordvoerder bekritiseerde het “welkom met een rode loper” dat de Syrische leider van Poetin zou hebben gekregen. Het was het eerste buitenlandse bezoek van Assad sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog in 2011. Die burgeroorlog begon nadat protesten tegen de regering van Assad met geweld werden neergeslagen door het Syrische leger. Sindsdien is de situatie alleen maar verder geëscaleerd.

Drie weken geleden begon de Russische luchtmacht met luchtaanvallen tegen rebellen die in Syrië tegen het regime van Assad vechten. Het is voor het eerst sinds de val van de Sovjet-Unie dat Rusland zich op zo’n grootschalige manier mengt in een conflict in het Midden-Oosten. De inmenging laat zien dat de Russen vastbesloten zijn om hun bondgenoot Assad in het zadel te houden. Dat is opmerkelijk, aangezien Poetin zich eerder nog uitsprak voor een politieke transitie in Syrië.

Bij zijn ontvangst in het Kremlin sprak Assad zijn waardering uit voor de Russische steun. Het verrassingsbezoek aan Rusland is erg bijzonder. Ten eerste is het voor Assad best een risico om Damascus te verlaten. Syrië is immers zo instabiel dat het verlaten van het land kan worden gezien als een teken van zwakte. Een generaal of hoge minister zou in zo’n situatie de macht kunnen grijpen. Dat dat bij Assad niet is gebeurd, betekent dat hij erg zeker is van zijn positie. Bovendien toont het aan dat de Russen hem vertrouwen geven, en met hem samen willen werken. Assad werd niet alleen uitgenodigd voor een gesprek met Poetin, ze gingen ook samen eten en leken het behoorlijk gezellig te hebben.

De Russische bemoeienis betekent dat er waarschijnlijk geen uitzicht meer is op een nieuwe regering in Syrië zonder Assad. De vraag is hoe ver de Russen bereid zijn te gaan. Zullen ze het huidige gebied beschermen dat door Assad wordt gecontroleerd, of zullen ze hem ook helpen om de rest van Syrië terug te veroveren?

Bron: De Dagelijkse Standaard

dagelijkse standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s