Uitslag Stelling: Naïeve knieval van Merkel

Bondskanselier Angela Merkel (L) en de Turkse President Recep Tayyip Erdogan tijdens hun bespreking op 18 oktober in Istanbul.

Bondskanselier Angela Merkel (L) en de Turkse President Recep Tayyip Erdogan tijdens hun bespreking op 18 oktober in Istanbul.

“Koehandel waar we niet mee akkoord kunnen gaan.” De meeste lezers zijn mordicus tegen de toenadering tussen de EU en Turkije. Slechts een kleine minderheid is voor: “Samenwerking is beter dan tegenover elkaar staan.”

Bondskanselier Merkel heeft Ankara namens de EU miljardenhulp en versnelling van de procedure voor toetreding tot de Europese Unie beloofd in ruil voor Turkse hulp om de vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen.

De meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag vinden dat de Duitse leidster ondanks de nijpende vluchtelingenproblematiek geen toenadering tot Turkije had moeten zoeken omdat het een islamitisch land is dat niet in Europa thuis hoort. “We moeten ons verre houden van de Turken.” Zij nemen het Merkel bijzonder kwalijk dat zij deze stap desondanks heeft gezet. “Die mevrouw uit Duitsland doet ook ons land in de uitverkoop.”

Begrip

Een minderheid heeft echter begrip voor de bondskanselier. Zij menen dat Europa met de rug tegen de muur staat vanwege de vluchtelingenstromen en Turkije hard nodig heeft om de toevloed in te dammen. “Nood breekt wet”, aldus een lezer.

In ruil voor de miljardenhulp en de toetredingsonderhandelingen moeten de Turken beloven dat zij de grenzen beter bewaken en door de EU afgewezen asielzoekers terugnemen. De meeste lezers hebben er echter geen enkel vertrouwen in dat Ankara zich aan deze afspraken zal houden. “Turkije is onbetrouwbaar.”

Chantage

Een meerderheid van de respondenten vindt het chantage dat de Turken alleen voor geld en toetredingsbesprekingen Europa willen helpen de vluchtelingenstroom in te dammen. “De EU had hier nooit aan toe moeten geven,” aldus een lezer. “Elkaar helpen doe je zonder eisen te stellen”, meent een ander.

Turkije vangt zelf ruim twee miljoen vluchtelingen op. Slechts een minderheid vindt dat het land daarom geen kritiek verdient. “Turkije doet goed werk. Het is een veilig land. Financieel moeten we steun bieden.”

Vooral de toetredingsbesprekingen liggen de meeste lezers zwaar op de maag. De EU was die besprekingen gestopt omdat de democratie in Turkije te wensen over liet en de mensenrechten werden geschonden. Maar nu worden zij hervat terwijl er op dat terrein nauwelijks verbeteringen zijn. “Zeer hypocriet, maar in de politiek worden principes makkelijk opzij gezet”, schrijft iemand.. “Een lachertje, eerst alles afblazen en nu kan het opeens wel”, meent een andere respondent.

‘Turken niet in de EU’

Negentig procent van u vindt dat Turkije nooit lid mag worden van de EU. “Het is geen Europees land, het is islamitisch en het heeft dictatoriale trekken”, meent een lezer. “Het is een totaal andere cultuur die niet past binnen de EU”, stelt een ander. Slechts tien procent zou de Turken in de EU verwelkomen: “Turkije is een belangrijke schakel tussen islamitische landen en het Westen, met Turkije in de EU kunnen er stappen ondernomen worden tot meer begrip tussen beiden.”

Het argument dat Ankara een enorm economisch potentieel heeft en daarom een welkome aanvulling op de EU zou zijn, gaat er bij de meeste lezers niet in: We kunnen toch prima met de Turken handel drijven zonder dat ze lid van de EU worden, luiden diverse reacties.

Bron: De Telegraaf

de-telegraaf2

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s