Schurft bij vluchtelingen

SWALMEN – Bij twee van de 162 uit Eritrea afkomstige vluchtelingen in een sporthal in Swalmen is schurft geconstateerd.

De GGD Noord- en Midden-Limburg heeft vrijwilligers daar donderdagavond voor gewaarschuwd, schrijft De Limburger vrijdag.

Er is ondanks de besmettelijkheid van de ziekte weinig risico voor de vrijwilligers. “Maar we willen gewoon eerlijk zijn tegen vrijwilligers en medewerkers. Wie bijvoorbeeld helpt tijdens de Venloop heeft evenveel kans om zo’n infectieziekte op te lopen als de vrijwilligers die straks bij de vluchtelingen in de Reuverse sporthal gaan werken.”

Agent vreest besmetting door zieke vluchtelingen.

Politiemensen zijn doodsbang om besmet te worden door zieke vluchtelingen. Het risico daarop is groter geworden nu de medische keuring van pas gearriveerde vluchtelingen langer op zich laat wachten. Door de grote toestroom lukt het niet meer om vluchtelingen meteen bij aankomst in Nederland te controleren op onder meer tuberculose. Dat bevestigt de Nationale Politie aan het AD.

Het gevolg is dat dagelijks zo’n 220 agenten in contact komen met  vluchtelingen die mogelijk besmet zijn met schurft, tuberculose of andere infectieziektes. ,,Politiemensen maken zich grote zorgen,” zegt Geert Priem, voorzitter van politievakbond ANPV. ,,De hele dag door houden ze zich bezig met de identificatie en registratie van tientallen vluchtelingen. Dat is een klus waarbij direct contact noodzakelijk is. Die agenten komen nu niet lekker thuis.”

De Nationale Politie heeft een speciaal protocol opgesteld. Daarin staat het advies om handschoenen te dragen en voorzichtig te zijn met bloed. De GGD raadt aan om aan hoestende vluchtelingen te vragen of ze hun gezicht willen afwenden. Ook wordt geadviseerd om alert zijn op scherpe voorwerpen bij het fouilleren en het doorzoeken van bagage.

Volksgezondheid
,,Het is de vraag of die maatregelen ver genoeg gaan,” vindt voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP. ,,De volksgezondheid kan gevaar lopen als je vluchtelingen niet meteen medisch onderzoekt. Het risico op een uitbraak in een overvolle noodopvang, wordt groter.”

Volgens de Nationale Politie zijn tot nu toe geen gevallen bekend van agenten die door het werk met vluchtelingen ziek zijn geworden. ,,We wijzen onze mensen op de algemene hygiëne- en veiligheidsmaatregelen,” zegt een politiewoordvoerder. ,,Van iemand vastpakken krijg je geen schurft. Daar moet je heel intensief contact voor hebben, bijvoorbeeld door het delen van kleding of een slaapplek.”

Hoestje
Wel bestaat er een kans op besmetting met tuberculose. Die kans is het grootst bij vluchtelingen uit Eritrea. Een hoestje kan genoeg zijn om de longziekte over te dragen. Dit jaar kwamen er tot nu toe zo’n 6400 Eritrese vluchtelingen naar Nederland. De grootste groep vluchtelingen – uit Syrië – wordt sinds een maand helemaal niet meer gescreend op tuberculose. In Syrië komt de ziekte nauwelijks voor.

Het schrappen van de screening verlicht de druk op de medische keuringen. Volgens de Nationale Politie is het voorlopig niet nodig om meer maatregelen te nemen. ,,In Nederland zijn we als kind tegen een groot aantal ziektes al ingeënt, dus het zeker niet zo dat agenten meteen een groot gevaar lopen,” aldus de woordvoerder.

Bron: De Telegraaf en AD.nl

de-telegraaf2AD

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s