Aanslag kazerne Flawinne (België) verijdeld, dader op de vlucht

UPDATE: Verdachte aanslag Flawinne gepakt.

FLAWINNE – Degene die maandagochtend vermoedelijk een aanslag heeft willen plegen op de kazerne van de paracommando’s in het Belgische Flawinne, is opgepakt. Dat bevestigen zowel het Openbaar Ministerie in Namen als het Belgische ministerie van Defensie. Volgens een Waalse krant is de verdachte een verwarde man.

Vermoedelijke dader: Urbanus

Een gemaskerde man probeerde rond 09.00 uur ’s ochtends eerst te voet en later met zijn auto het terrein van de kazerne op te komen. Militairen hebben enkele waarschuwingsschoten gelost, waarop de man op de vlucht sloeg. Zijn auto werd een kilometer of drie verderop teruggevonden in een veld.

Omdat het vermoeden bestond dat er een bom aan boord van de auto was, is de DOVO – de Belgische variant op de exlosievenopruimingsdienst – erop af gestuurd. De auto is even na het middaguur weggesleept; er bleek geen bom aan boord te zijn.

Dader

Er is nog niets bekend over de identiteit van de dader noch zijn motieven. Een woordvoerder van het parket in Namen zei tegen de krant De Morgen de aanslag niet helemaal te begrijpen: “Waarom zou je militaire barakken aanvallen? Er zijn genoeg wapens daar om terug te vechten.”

Er zijn zo’n 650 militairen gelegerd in de kazerne, al was het grootste deel maandag weg op een oefening. Bij het complex aan de Rue Joseph Durieux hoort ook een museum over het ‘Corps de Garde’. Het dorp ligt aan de Maas, enkele kilometers van de stad Namen.

Aanslag kazerne Flawinne verijdeld, dader op de vlucht

de kazerne van Flawinne (archiefbeeld)

Een gemaskerde man heeft een aanval gepleegd op de paracommandokazerne van Flawinne in de provincie Namen. Dat meldt de krant La Dernière Heure en wordt bevestigd door de woordvoerder van Defensie. De dader is op de vlucht.

De man wilde met zijn voertuig door de omheining van de kazerne rijden, waarop verschillende schoten werden gelost. Het is voorlopig onduidelijk wie er heeft geschoten.

De dader zou alleen gehandeld hebben en droeg een bivakmuts. Hij is er niet in geslaagd om de kazerne binnen te dringen omdat hij werd tegengehouden door enkele miliairen. Onmiddellijk daarna sloeg de man op de vlucht met zijn auto.

Men vermoedt dat er in de auto van de aanvaller een springtuig aanwezig is. De wagen, waarmee de dader op de vlucht sloeg, is teruggevonden in Belgrade, vlakbij Flawinne. Ontmijningsdienst Dovo is onderweg.

Zowel het parket van Namen als Defensie bevestigen dat ‘er een zeer ernstig incident heeft plaatsgevonden aan de kazerne van Flawinne’. Defensie meldt dat er een onderzoek gestart is naar het incident.

Bron: De Standaard

de-standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s