Licht Oekraïne-referendum op groen of rood

DEN HAAG – Mag het referendum over de associatieovereenkomst met Oekraïne doorgaan? De Raad van State hakt maandag de knoop door, waarschijnlijk rond 16.00 uur. De kiesraad had eerder groen licht gegeven, maar Amsterdammer Jeroen de Kreek was het daar niet mee eens en stapte naar de hoogste bestuursrechter van het land. De uitspraak van maandag is definitief, er is geen hoger beroep mogelijk.

De Europese Unie sloot vorig jaar een verdrag met Oekraïne. Dat moet de economische en politieke banden versterken en kan leiden tot een vrijhandelsakkoord.

Actiecomité GeenPeil vindt het verdrag een eerste stap naar EU-lidmaatschap van Oekraïne en eiste daarom een raadgevend referendum. De oproep kreeg 427.939 handtekeningen, ruim meer dan de 300.000 die nodig waren voor het referendum.

De kiesraad heeft de ondersteuningsverklaringen bekeken en concludeerde dat er genoeg geldige handtekeningen waren. Het referendum kon dus doorgaan. Daartegen ging De Kreek in beroep. Hij betwijfelt of de handtekeningen wel geldig zijn. De oud-advocaat heeft regelmatig zelf voor de rechter gestaan, onder meer voor het bedreigen van oud-premier Jan Peter Balkenende.

Het referendum zou mogelijk begin volgend jaar worden gehouden. Nederland is dan voorzitter van de EU.

Bron: De Telegraaf

de-telegraaf2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s