Destroyer in omstreden gebied: Chinees leger waarschuwt VS voor gevaar op oorlog

Archiefbeeld van de Amerikaanse destroyer USS Lassen

Na de doortocht van een Amerikaanse destroyer in een door China geclaimd gebied in de Zuid-Chinese Zee heeft een Chinese admiraal de Verenigde Staten gewaarschuwd voor het gevaar op oorlog. Door de spanningen en de onmiddellijke nabijheid van troepen langs beide zijden kan het kleinste incident “een gewelddadig conflict doen ontvlammen”, waarschuwde admiraal Wu Shengli in een videoconferentie met de Amerikaanse admiraal John Richardson.

Wu Shengli veroordeelde de passage van de oorlogsbodem USS Lassen door de 12-mijlszone, die Peking had afgekondigd rond de riffen Subi en de Spratly-eilanden, als “gevaarlijk en provocatief”. Dat berichtte het staatspersagentschap Xinhua. China zal “alle noodzakelijke maatregelen” nemen om zijn soevereiniteit te vrijwaren, indien de VS zijn gang blijft gaan en de bezorgdheid van China negeert.

Op de Spratly-eilanden bouwt China op enkele koraalriffen kunstmatige eilanden. Op satellietbeelden zijn ook start- en landingsbanen te herkennen. Washington is van mening dat China probeert grote delen van de Zuid-Chinese Zee onder zijn controle te brengen. Zowel Peking als de andere oeverstaten Taiwan, Vietnam, Brunei, Maleisië en de Filipijnen maken aanspraak op het gebied. De eilanden liggen aan een van de belangrijkste scheepvaartroutes. Bovendien worden er grote voorraden olie en aardgas vermoed.

Bron: HLN.be

HNL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s