Absolute meerderheid voor Turkse president Erdogan

Betogers keren zich tegen de verkiezingsuitslagen

De Turkse president Recep Tayyip Erodgan heeft zondag met zijn partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) een absolute meerderheid in het parlement veroverd. Hij kreeg bijna de helft van de stemmen in de parlementsverkiezingen van zondag, meldde staatspersbureau Anadolu. Premier Ahmet Davutoglu (AK) noemde het ,,een overwinning voor de democratie”.

 
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan brengt zijn stem uit.

De AK verloor in juni voor het eerst in dertien jaar de absolute meerderheid. Volgens waarnemers zag Erdogan de stembusgang zondag als een herkansing. Opiniepeilers stelden dat zijn opzet niet zou lukken en hij rond de 40 procent zou blijven steken.

De kiezers die de AK sinds 2002 op handen dragen, zouden genoeg van de AK hebben door de opgelaaide strijd met Koerden, de burgeroorlog in Syrië, de bloedige aanslag van Islamitische Staat vorige maand in Ankara, Erdogans autoritaire optreden en vooral door de stagnerende economie.

Maar Erdogans populariteit als economisch hervormer, politieke vernieuwer en conservatief islamiet lijkt tegen een stootje te kunnen. De oppositie die hoopte af te rekenen met zijn machtsmonopolie, blijft berooid achter met de rest van de 550 parlementszetels.

Nippertje
Volgens Turkse media kan de AK op 316 zetels rekenen…..

Lees verder>>>

Bron: AD.nl

AD

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s