‘Britten hadden informatie over aanslag Sinaï’

Het Britse besluit het vliegverkeer van en naar de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh stil te leggen is ingegeven door onderschepte gesprekken van extremisten. 

Zij zouden in de dagen voor het neerstorten van de Russische Airbus A321 hebben gesproken over plannen voor een grote aanslag in de regio.

Dat meldt de Daily Telegraph.

Britse onderzoekers zeggen dat er een bom in het laadruim van het vliegtuig is gelegd, vlak voordat het toestel opsteeg. Dat meldt de BBC vrijdag.

Rusland en Egypte klaagden eerder dat de Britten voorbarig waren in hun vermoeden dat het toestel is neergestort door een bomaanslag.

De Britse minister Philip Hammond (Buitenlandse Zaken) heeft volgens de krant aangegeven niet alle inlichtingen waar zijn regering over beschikt te kunnen delen met alle andere landen. ”Sommige informatie kunnen we delen, andere niet”, zei de minister.

De Britse inlichtingendiensten zouden de informatie overigens pas hebben ontdekt na de vliegramp. Jihadisten in de Sinaï hebben eerder een aanslag opgeëist.

Zij zouden in de dagen voor het neerstorten van de Russische Airbus A321 hebben gesproken over plannen voor een grote aanslag in de regio.

Zwarte doos

Onderzoek van de zwarte doos met vluchtgegevens heeft geen bijzondere informatie of aanwijzingen over de oorzaak opgeleverd. Tot aan de crash in de Sinaï werkten alle systemen van de Airbus A321 naar behoren, zo lieten de experts vrijdag weten aan de Russische krant Kommersant.

Ongeveer twintig minuten na de start stopt de registratie van de vluchtdata in de recorder plotseling. Mogelijk zijn door de crash alle verbindingen verbroken die de zwarte doos had met sensoren.

Alle hoop is nu gericht op de recorder die de gesprekken in de cockpit heeft opgenomen. Deze is echter door het neerstorten beschadigd waardoor het afluisteren langer gaat duren.

Reismaatregelen

Er zijn ook reismaatregelen voor Nederlanders die vrijdag met KLM van Caïro in Egypte naar Amsterdam vliegen, zij mogen alleen handbagage meenemen. De luchtvaartmaatschappij laat weten voorlopig geen koffers op de luchthaven van Caïro in het ruim te laden.

Ook reisorganisatie TUI en Neckermann Reizen kiest voor deze oplossing. Deze restrictie geldt ook voor Britten die vrijdag met speciale toestellen worden teruggevlogen uit Sharm-el-Sheikh, meldt Skynews

Lees verder>>>

Bron: NU.nl

nu

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s