Poetin stopt alle Russische vluchten naar Egypte

MOSKOU – Russische luchtvaartmaatschappijen vliegen voorlopig niet meer op Egypte. Dit heeft president Vladimir Poetin vrijdag besloten. Zijn besluit werd bekendgemaakt kort nadat de chef van de Russische veiligheidsdienst, Aleksander Bortnikov, had gezegd dat het beter is niet naar Egypte te vliegen zo lang niet duidelijk is wat er afgelopen zaterdag met een Russische Airbus A321 is gebeurd. Het toestel stortte na het vertrek uit Sharm al-Sheikh neer.

Alle 224 inzittenden, vrijwel allemaal Russische toeristen, kwamen om het leven. In Engeland en de VS speculeren de autoriteiten over jihadisten die in Sharm al-Sheikh een bom aan boord zouden hebben gebracht van het vliegtuig. De Russische autoriteiten reageerden tot dusverre terughoudend. Ze stelden donderdag nog samen met Egyptische collega’s dat het te voorbarig is om van een bomaanslag uit te gaan.

De Sinaï is erg populair onder Russen. Er zijn volgens persbureau Tass momenteel meer dan 45.000 Russen op vakantie in Egypte. Poetin heeft beloofd hen te repatriëren. Er wordt een plan gemaakt om de vluchten te stoppen en om de toeristen naar huis te halen, meldde luchtvaartautoriteit Rosaviatsia.

Londen stopte woensdag al vluchten van en naar Sharm al-Sheikh. Nederland, België en Frankrijk hebben over het algemeen dat voorbeeld gevolgd. Duizenden toeristen wachten aan de zuidkust van het schiereiland op een vlucht naar huis, onder wie circa 20.000 Britten. De Britten wilden vrijdag 28 speciale vluchten uitvoeren voor gestrande vakantiegangers, maar Egypte staat er maar acht toe. Caïro stelt dat de luchthaven van Sharm al-Sheikh dat extra verkeer niet aankan. Egypte vreest ondertussen kolossale schade aan de toeristenindustrie die voor circa 11,5 procent van de werkgelegenheid zorgt.

Jihadisten hebben geclaimd dat “de bomaanslag op het Russische vliegtuig” wraak is voor de bombardementen van Rusland op Syrië. Het Kremlin steunt er met de luchtaanvallen president Bashar al-Assad. Dat regime wordt op de grond vooral door soennitische extremisten belaagd. Soennitische extremisten zijn ook al jaren in de Sinaï actief.

Bron: De Telegraaf

de-telegraaf2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s