Vluchteling krijgt nog steeds voorrang huis

Wijziging van de wet gaat een aantal maanden duren!!!

Amsterdam – Vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben, krijgen van gemeenten nog steeds voorrang bij het toewijzen van een huurwoning. Hoewel het kabinet van de voorrangsregeling af wil, gaat het waarschijnlijk nog maanden duren voor er in de praktijk iets verandert.

Mr. dr. Maarten den Heijer van de UvA. Op dit moment worden drie groepen voorgetrokken bij het toekennen van huurwoningen: vluchtelingen, bewoners van een blijf-van-mijn-lijf-huis en mantelzorgers en –ontvangers. Door de enorme stijging van het aantal vluchtelingen met een verblijfsvergunning zullen Nederlanders die al jaren op een wachtlijst staan dus nog meer geduld moeten hebben.

Om daar verandering in te brengen, is een wijziging van de Huisvestingswet nodig. „Daar gaat zeker een aantal maanden overheen”, weet een woordvoerder van branchevereniging van woningcorporaties Aedes.

Gemeenten kunnen Nederlanders in nood, bijvoorbeeld slachtoffers van huiselijk geweld, op dit moment geen voorrang geven ten opzichte van vluchtelingen die naar een woning zoeken. „Beide groepen zitten officieel in een noodsituatie”, zegt een voorlichter van de Nederlandse Woonbond.

„Daar wordt nu dus geen onderscheid tussen gemaakt.”

Uit een inventarisatie van De Telegraaf bleek gisteren al dat ruim 90 procent van alle gemeenten kampt met een achterstand bij de huisvestiging van vluchtelingen. In totaal wachten circa 15.000 vluchtelingen met papieren op een woning.

Discriminatie

Als het beleid voor woningzoekende vluchtelingen wordt versoberd, treedt er volgens docent internationaal recht aan de UvA Maarten den Heijer wel een ander probleem op. „Dat plan is in strijd met internationale vluchtelingenverdragen en Europese afspraken. Vluchtelingen met een verblijfsvergunning zijn officieel ook gewoon Nederlanders. Ze betreden de huizenmark als daklozen, dus is er sprake van een noodsituatie. Je kunt niet discrimineren.”

De Vereniging Nederlandse Gemeenten denkt dat Nederlanders op een wachtlijst mogelijk ook van de vluchtelingencrisis kunnen profiteren. „Een gemeente die honderden vluchtelingen moet huisvesten, kan ook doorpakken en extra huizen uit de grond stampen of meer kantoorpanden ombouwen tot woonruimte.”

Bron: De Telegraaf

de-telegraaf2

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s